Dyr er dyrt

Julen nærmer seg med hastige skritt, og for mange barn er årets store ønske et levende kjeledyr. Vi har undersøkt prisene på undulat, hamster, kanin, katt og hund.

Barna maser, og kanskje du nettopp i år velger å gi etter? De fleste synes at det er hyggelig med et lite levende dyr i huset, men det er kanskje ikke alle som tenker nøye gjennom hva det egentlig koster.

Vi har sjekket prisene på de mest vanlige husdyrene. Ikke bare anskaffelsesprisen, men også årlige driftskostnader som inkluderer mat, vitaminer, dyrlege, vaksinasjoner og utstyr.

For å få en mer konkret oversikt over kostnadene forbundet med de enkelte dyrene, bør du klikke på lenkene øverst til høyre.

Er papegøye i største laget? Undulater er også søte, og koster lite i drift.
Er papegøye i største laget? Undulater er også søte, og koster lite i drift. Vis mer

Før du går til anskaffelse av et dyr er det naturligvis viktig å være sikker på at dette ikke er et midlertidig ønske. Hele familien, og spesielt de voksne, må være innstilt på at det er mye arbeid å passe et dyr, uansett om det er en hund eller en fugl. Mange dyr lever i 10-15 år, og ansvaret varer naturligvis like lenge.

Undulat

Anskaffelsesprisen på en undulat ligger på en drøy tusenlapp. Dette inkluderer fugl, bur og en startpakke med mat og utstyr.

Årlige kostnader til mat og utstyr utgjør om lag 700 kroner. I tillegg kommer besøk hos dyrlegen, som koster om lag 450 kroner per konsultasjon.

Alle prisene i vår undersøkelse er innhentet hos Aquarium a/s på CC Vest i Oslo og A1 Dyre&fugleklinikk på Høvik.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hamster

Hamsteren vinner testen, hvis målet er anskaffe billigst mulige dyr. Dyr, bur og startpakke koster i overkanten av 800 kroner. Driftsmessig koster en hamster årlig om lag 800 kroner, ikke inkludert dyrlegebehandling.

Er ønsket en mus eller en rotte, kan disse dyrene prismessig sammenlignes med hamsteren.

Kanin

Ut fra en vurdering av prisen, burde man kanskje Kalle kaninen for et luksuspelsdyr. Kjøpsprisen er 1.850 kroner. Årlige kostnader ligger på om lag 2.500 kroner, eksklusive kostnader til dyrlegebesøk.

Katt

Katter er ofte gratis. Likevel koster en startpakke for en katt litt over 1.900 kroner inkludert en vaksinasjon. I tillegg spiser kattene, og de trenger forskjellig utstyr. Regn med 3.000 kroner årlig til dette. Dyrlegekostnader kommer i tillegg.

Hund

Prisen for en hund varierer mye. Blandingsraser fås billig, noen ganger nesten gratis. Fine raser kan koste opptil 50.000 kroner.

Vi har tatt utgangspunkt i en Engelsk Setter, som koster 8.000 kroner. Samlet anskaffelsespris blir på nesten 12.500 kroner, inkludert vaksinasjon. Fido spiser og bruker utstyr årlig for om lag 3.700 kroner, ikke medregnet kostnader til dyrlege.

Vi gjør oppmerksom på at prisene vi viser til i denne artikkelen er standardpriser på utstyr og dyr. Noen velger naturligvis å bruker mye mer på dyrene sine.