Fra høsten vil du ikke lenger finne skattesøk i nettmediene. Men skattelistene blir ikke helt borte fra nettet. Foto: Per Ervland
Fra høsten vil du ikke lenger finne skattesøk i nettmediene. Men skattelistene blir ikke helt borte fra nettet. Foto: Per ErvlandVis mer

Du vil fortsatt kunne snoke i skattelistene

Regjeringen strammer inn tilgangen, men du vil fortsatt ha mulighet til å sjekke hva naboen tjener.

Den årlige offentliggjøringen av skattelistene har gjort det mulig for alle og enhver å sjekke inntekten, skatten og formuen til naboen, familien, venner og kjentfolk.

Nær sagt samtlige nettmedier i Norge, inkludert DinSide, har som vane å publiserer søkbare databaser med informasjon fra listene, og sjelden opplever mediene større trafikk enn når disse listene offentliggjøres om høsten.

Nå ser det ut som 2010 ble siste gang skattelistene ble publisert på DinSide og andre medier. Fredag slapp finansminister Sigbjørn Johnsen nyheten om at fra og med høsten 2011 blir tilgangen til listene innskrenket.

Du kan fortsatt sjekke

Selv om regjeringen nå kommer til å skrenke inn tilgangen til listene, vil det fortsatt være fullt mulig å sjekke hva naboen tjente i fjor.

Når skattelistene publiseres i høst, vil alle skattetallene være fullt tilgjengelig gjennom skatteetatens nettsider.

Alt du trenger gjøre for å sjekke skattelistene, er å logge deg inn med MinID. Denne løsningen er den samme som du bruker når du skal sjekke selvangivelsen på nett.

Dermed får du fortsatt tilgang til skattetallene, selv om du ikke lenger kan bruke norske medier til å søke.

Kontroversiell ordning

Offentliggjøring av skattelistene har lang tradisjon i Norge. Faktisk startet praksisen med offentlig tilgjengelige skattelister allerede på 1800-tallet i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Formålet med offentlige skattelister er, ifølge Finansdepartementet, å sikre mest mulig åpenhet om det norske skattesystemet. Men etter at listene ble tilgjengelige og lett søkbare på nett gjennom norske medier, har enkelte hevdet at offentliggjøring har gått på bekostning av nordmenns personvern.

I 2009 konkluderte Personvernkommisjonen med at praksisen med offentlige skattelister burde strammes inn.

- Det er ikke tvil om at offentliggjøringen av skattelister slik det i dag praktiseres utfordrer sentrale personvernprinsipper. Det kan blant annet stilles spørsmål ved om pressens vide tilgang til og tilrettelegging for bruk av skattelistene for ren «underholdning», er i samsvar med formålet som begrunner publisering, nemlig å kontrollere likebehandling og skape debatt rundt skattesystemet, heter det i kommisjonens rapport.

Seks av ti er imot offentliggjøring

En uhøytidelig spørreundersøkelse her på DinSide viser at mange av våre lesere er imot offentliggjøring av skattelistene. Dette til tross for at skattesøket er en av våre mest populære tjenester.

I forbindelse med publisering av skattetallene i fjor høst svarte seks av ti at de var imot hele ordningen. Drøyt tre av ti var positive til ordningen. En spørrerunde rundt i hovedstaden avslørte også at meningene om listene var delte.

- Det er ikke nødvendig at hele Norge skal se hva folk tjener, men det er positive sider ved det også. Kanskje man finner ut at enkelte burde ha betalt mer skatt, for eksempel, sa en persontil DinSide. Men det var langt fra alle som var enige med han.