IKKE SUNT: Røyk er på ingen måte sunt, selv om du røyker light. Det gjør deg heller ikke tynnere eller mindre stresset. Foto: Panther Media
IKKE SUNT: Røyk er på ingen måte sunt, selv om du røyker light. Det gjør deg heller ikke tynnere eller mindre stresset. Foto: Panther MediaVis mer

Du tror vel ikke på dette?

Røykeargumentene du bør droppe.

Vi mennesker er eksperter i å overbevise oss selv om at usunne ting egentlig er sunne. Røyking er en av disse.

Selv om det finnes 81 grunner til hvorfor du bør slutte å røyke, klarer vi likevel å innbille oss noe annet. Det kan jo ikke være så ille som alle vil ha det til, eller?

Jo, faktisk. DinSide Helse har tidligere skrevet om de tåpligste røykemytene folk tror på. Men det er visst flere «glupe» argumenter ute og går. Her er noen av disse:

«Røyking skader bare personen som røyker»

Feil. Ikke bare er det farlig for røykeren, men han/hun utsetter også andre i fare. Ved lengre eksponering kan passiv røyking gi lungekreft og hjerteinfarkt hos ikke-røykere, ifølge helsedirektoratet. Folkehelseinstituttet anbefaler derfor at du ikke bør røyke innendørs, siden dette kan over år medfører høy risiko for lungekreft og hjerteinfarkt - selv ved lave eksponeringsnivå av tobakksrøyk.

Mange som har astma kan også reagere med astmaanfall når de blir utsatt for passiv røyking. Ikke-røykere kan i tillegg merke ubehag som irritasjon i øyne, hoste, sår eller tørr hals og tungpustethet når noen røyker i nærheten av dem.

Hvert år dør 3000 mennsker av lungekreft i Amerika, som følger av passiv røyking.

Les også: Snus eller nikotintyggis? Dette er minst skadelig

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Det er dyrt å slutte å røyke»

Ja, nikotinerstatninger som tyggegummi, plaster og medikamenter kan oppleves som dyrt for enkelte, men det å tviholde på uvanen år etter år er mye dyrere. Dersom du røyker cirka ti sigaretter om dagen, vil du i løpet av ett år bruke 9300 kroner på røyk. Ifølge Statens tobakkskaderåd kan du kjøpe dette i stedet for å røyke det opp:

 • 50-60 CDer, altså én i uka
 • et bra stereoanlegg
 • en superflott digital 29-tommers TV
 • en ny PC
 • en tur til et eksotisk reisemål
 • en vanlig sydentur for to
 • du kan gå på kino 3 ganger i uka i løpet av et år

  Dropper du røyken, kan du altså spare til den designervesken du alltid har siklet etter, eller kjøpe noe fint til hjemmet ditt.

  Les også: Dette skjer når du stumper røyken

  «Jeg blir mindre stresset av å røye»

  Faktisk ikke. Et nytt forskningsstudie viser at røyking øker det kroniske stressnivået i kroppen.

  469 røykere deltok i undersøkelsen. Disse hadde tidligere prøvd å slutte å røyke, samt vært innlagt på sykehus på grunn av hjertesykdom. Forskerne fant ut at de som klarte å holde seg unna røyk i ett år, fikk lavere stressnivåer enn de som ikke gjorde det. Mye tyder på at det er røyken som gjør deg stresset, og ikke omvendt. Les mer om studiet her!

  Les også: «Light» er like skadelig

  «Røykere er smartere»

  En israelsk studie viser at unge menn som røykte en pakke sigaretter om dagen, eller mer, hadde en IQ som gjennomsnittelig var 7,5 IQ-poeng lavere enn ikke-røykerne.

  I den nye studien deltok over 20.000 israelske militærrekrutter, og de røykende deltakerne scoret betydelig lavere på IQ-tester enn ikke-røykerne. Dette gjaldt også selv når forskerne kontrollerte for sosioøkonomisk status, det vil si hvor lang og hva slag utdanning foreldrene hadde.

  Ikke-røykerne hadde en gjennomsnittlig IQ på 101, mens rekruttene som hadde begynt å røyke før de gikk inn i militæret hadde en gjennomsnittlig IQ på 94. Ifølge forskerne antyder disse funnene imidlertid ikke at røyking gjør folk dummere, men at personer med lav IQ har større sannsynlighet for å begynne å røyke. Klikk her og les mer om studiet.

  «Jeg får rynker uansett om jeg røyker eller ikke»

  Flere studier viser at røyking framskynder aldringsprosessen i huden, ifølge Lommelegen.no. Hvordan rynkene dine blir, avhenger mye av genene dine og hva du er disponert for. Men i likhet med overdreven soling, er også røyking forbundet med uren hud.

  Det er ikke slik at en røyker får flere rynker enn ikke-røykere, men men rynkene blir dypere og furene mer framtredende. Dermed framstår huden som grovere og eldre. Spesielt huden i ansiktet er utsatt.

  Har du lyst til å slutte, men får det ikke til? Disse tipsene skal hjelpe.