Selvangivelsen 2010 er tilgjengelig på nett fra tirsdag morgen klokken 08. (Selvangivelsen på bildet er en dummy fra Skattedirektoratet; personen og fødselsnummeret er fiktivt). Foto: Per Ervland
Selvangivelsen 2010 er tilgjengelig på nett fra tirsdag morgen klokken 08. (Selvangivelsen på bildet er en dummy fra Skattedirektoratet; personen og fødselsnummeret er fiktivt). Foto: Per ErvlandVis mer

Du trenger ikke vente

Sjekk selvangivelsen på nett før du får den i postkassen. Selvangivelsen skal være tilgjengelig for alle tirsdag morgen klokken 08:00.

I morgen blir de første selvangivelsene sendt ut. Er du spent på om du må får tilbakebetalt eller må betale penger, trenger du selvsagt ikke vente på den trege postmannen. Om noen timer er hele skatteoppgjøret tilgjengelig på nett.

Tirsdag 22. mars fra klokken 08 om morgenen er selvangivelsen tilgjengelig på nett, ifølge Skatteetaten.

Her finner du selvangivelsen på nett

Å sjekke selvangivelsen på nett er litt vanskeligere enn å sjekke vanlig e-post.

Du finner papirene dine ved å logge deg inn på en av følgende nettsider:

Skatteetaten.no
Altinn.no
Minside.no

Det er tre måter å logge deg inn på, for å sjekke selvangivelsen:

1: Svært mange nordmenn er nå registrert som brukere av MinID. Hvis du er registrert som bruker, trenger du ikke PIN-koder, men du må huske passordet ditt, eller opprette et nytt. Så vil du få tilsendt engangspassord til mobiltelefonen din hver gang du trenger tilgang til sidene. For å bli bruker, må du imidlertid bruke PIN-kodene du har fått av Skatteetaten.

Innlogging til MinID finner du her.

Du visste kanskje ikke at dette kan være løsningen for å sjekke og levere selvangivelsen? Foto: Norsk Tipping
Du visste kanskje ikke at dette kan være løsningen for å sjekke og levere selvangivelsen? Foto: Norsk Tipping Vis mer


2: Buypass ID kan også benyttes som innlogging i Altinn. Dette er en personlig, elektronisk ID, som kan benyttes for identifisering, signering og betaling. ID-en kan være lagret på et Buypass Smartkort, som spillerkortet fra Norsk Tipping, eller i en mobiltelefon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer om dette på www.buypass.no.

3: Har du ikke tilgang til løsningene over, må du ha PIN-kodene fra Skatteetaten klare. For å sjekke selvangivelsen på skatteetaten.no trenger du PIN-koder som tidligere har blitt sendt ut fra Skatteetaten.

Nye koder kan bestilles på denne adressen hos Skatteetaten, eller ved å sende en tekstmelding med kodeordet PINKODER og fødselsnummeret ditt til 02111. Husk at fødselsnummer består av 11 siffer, slik at du ikke bare sender personnummeret ditt eller fødselsdato.

Disse får ikke selvangivelsen i posten

For andre år på rad er det mange nordmenn som bare kommer til å motta selvangivelsen på nett. Det er nemlig innført en reservasjonsordning, der man kan velge å ikke motta papirutgaven av selvangivelsen.

Det er for sent å reservere seg mot dette i år, fristen gikk nemlig ut 1. mars. Da var det hele 450.000 personer som hadde reservert seg mot å motta selvangivelsen i postkassen.

Fordelene med en slik reservasjonsordning er mange:


For det første er det godt for miljøet: Årlig sender Skatteetaten ut selvangivelse og skatteoppgjør til over 3,5 millioner skattytere. Til dette går det med over 17,5 millioner A4-ark. Jo flere som velger å bare motta oppgjøret elektronisk, jo færre ark trenger Statteetaten å trykke opp og sende ut.

En annen viktig fordel er at elektronisk selvangivelse gjør det betydelig vanskeligere for frekke svindlere å få tak i personlig informasjon om deg.

Skattepapirene inneholder all den informasjonen en id-tyv trenger for å svindle deg. Navn, adresse og fullt fødselsnummer kommer servert på sølvfat til svindlerne hvert eneste år.

Og siden selvangivelsen sendes ut rundt et fastsatt tidspunkt, er det ikke vanskelig for svindlerne å vite når de skal kikke i postkassene til folk.

Merk: Dersom du har valgt å bare motta selvangivelsen elektronisk, men ikke sjekker den innen syv dager, vil Skatteetaten sende deg papirene i posten likevel.