Et arbeidsår vil være bedre enn et studieår for dem som trenger et "tenkeår", mener forbrukerøkonom Foto: Colourbox.com
Et arbeidsår vil være bedre enn et studieår for dem som trenger et "tenkeår", mener forbrukerøkonom Foto: Colourbox.comVis mer

- Du taper minst 80.400,-

Dette bør mange tenke på før 15. april, mener forbrukerøkonom.

Den 15. april er det søknadsfrist til Samordna opptak, det vil si at de fleste som skal begynne på nye studier, må få sendt inn søknaden innen fredag.

Men er det så smart å ta et nytt studieår? Det finnes økonomiske aspekter man bør vurdere før man tar et slikt valg, mener Nordeas forbrukerøkonom Christine Warloe.

– Hvert studieår koster minimum 80.400 kroner i tapt pensjonsopptjening, sier Warloe.

Kan tape mer

Warloe har tatt utgangspunkt i snittlønnen i aldersgruppen 25-29 år, som er litt under 400.000 kroner. Ganger du dette med opptjeningen i folketrygden på 18,1 prosent og minstesatsen en privat arbeidsgiver må sette av etter innføringen av offentlig tjenestepensjon (OTP) på to prosent, så får du denne summen.

Er alternativet til studiene å jobbe for en arbeidsgiver som setter av mer enn to prosent til pensjon, vil summen øke.

– Den nye pensjonsreformen "straffer" de som tar lang utdannelse. I den gamle ordningen kunne man plukke ut de 20 beste årene i arbeidslivet. Innføringen av alleårsregelen rammer derfor de som tar lang utdannelse, forklarer Warloe.

Her finner du pensjonen din - sjekk nå!

Christine Warloe i Nordea minner om at studenter kan tape pensjonspoeng. Foto: Nordea
Christine Warloe i Nordea minner om at studenter kan tape pensjonspoeng. Foto: Nordea Vis mer


Bedre å jobbe et år

I tillegg kommer selvsagt tapet av inntekt dersom du velger å studere et år. Derfor vil Warloe heller råde unge som lurer på hva de skal bli, til å bruke "tenkeåret" på å jobbe i stedet for å studere. Dette gir både inntekt, som kan spares til senere studier, og pensjonspoeng.

– Mitt råd er selvfølgelig ikke å droppe å ta høyere utdannelse. Men ny pensjonsreform gjør at man bør være mer kritisk og velge et studie som fører frem til noe fordi hvert studieår har en prislapp som heter "tapt pensjon", sier Warloe.

Hun understreker at interesser og evner bør være styrende for hva man velger av studier, men at man også bør ha noen tanker om hvordan studiene vil betale seg i inntekt og utsikter til jobb.

Slik sparer du best

Vil gå av tidlig

– De økonomiske rammene for livet vårt her og nå klarer vi som regel å innrette oss etter. Men det er verre med konsekvensene av handlingene våre den dagen vi ønsker å gå av med pensjon, og oppdager at vi ikke har høy nok opptjening til å takle de økonomiske forpliktelsene vi har.

Undersøkelser Nordea har gjort, viser at det å kunne gå av før ordinær pensjonsalder står høyt på ønskelisten hos nordmenn. Over halvparten ønsker å gå av før de fyller 65 år. Desto viktigere blir det å ha noe å leve for når den tid kommer. Selv om det ikke er vanskelig å bli millionær, er det få nordmenn som tenker på pensjonsalderen i ung alder.

– Bekymringen for pensjonsutbetalingene slår inn altfor sent i livet, sier Warloe.