Du spiser usynlig sukker

Fruktyoghurt, frokostblanding og boller er vanlig mat for norske barn og unge. Men visste du at dette er gedigne sukkerfeller?

Sukker er blitt vår tids største fiende for god helse og vi vet at sukkerforbruket er sterkt økende.

Den ferske konklusjonen til svenske helsemyndigheter er lite oppløftende. Den viser at hver tiende femteklassing spiser mer enn et halvt kilo snop i uken. I tillegg drikker alle fireåringer et glass saft eller brus hver dag.

- Det er opprørende sier ernæringsekspert Carina West til den svenske avisen Expressen.

Vil du vite mer om skjulte sukkerbomber?

Les mer: Her er sukkerfellene

Feite og syke
En del barn som spiser for mye sukker blir både feite og syke, ifølge West.

- Og det er foreldrenes feil som gir barna snop og brus. Voksne mennesker burde vite bedre enn å gi søtsaker til ungene midt i uken. Det er rett og slett skremmende, sier hun.

Den norske ernæringsfysiologen Hanna Hånes er enig.

- Foreldrene har et ansvar ovenfor barna sine, men de utsettes for press fra både barna og fra produsenter og reklame som ønsker å pushe søtsaker. Den største faren er at norske barn får for lite jern i seg på grunn av all godtespisingen, sier Hånes til Mozon.

Hun sier at skjulte sukkerbomber finnes i vårt daglige kosthold.

- Vi vet at de skjulte sukkerfellene for norske barn er for mye fruktyoghurt, sjokolademelk og ulike frokostblandinger. Foreldre tenker vel at hver for seg er de ikke farlige, men til sammen kan det bli for store doser sukker, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vet du hva du spiser?

Hånes anbefaler foreldre å lese varedeklarasjonene på ferdigmat og innføre regler der barna er nødt til å spise sunn mat dersom de skal få litt søtt etterpå.

Små mager tåler ikke så mye sukker. Derfor bør barnehagene holdes sukkerfrie.

Forbud mot sukker
I noen svenske kommuner innføres det nå sukkerforbud.

- Faren for at man erstatter riktig mat med snop, slik at barna ikke får i seg nok vitaminer og mineraler. Mitt tips er å gi barna nøtter og frø istedenfor godteri, sier ernæringsekspert Heléne Enghardt Barbieri.

Myndighetene ble også overrasket over resultatene fra undersøkelsen.

- Vi ble overrasket over at små barn spiser så mye godterier, boller, leskedrikk og iskrem, sier Barbieri til Expressen.

Hvor mye bør du gi barna dine i lørdagsgodt?

Spiser du sunt? Med disse tipsene klarer du lett å spise nok frukt og grønnsaker:

 

Mozon.no: 16.10.2006