Du spiser gammel mat

I alle fall når du finner den i ditt eget kjøleskap.

 Foto: Colourbox
Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tar du sjansen på å spise yoghurten i kjøleskapet selv om datoen er gått ut? Eller skjærer du bare muggen av osten og bruker resten? Da er du som mange andre, viser en ny studie publisert i Journal of Consumer Research.

Les også: Vis matpakkevett

Forskere ved Baruch College i New York ville se hvor stor betydning det har for folk om mat som er utgått på dato eller blitt dårlig er vår egen eller ikke.

Fikk mat utgått på dato

165 studenter fikk utdelt yoghurt som var utgått på dato, men som fortsatt var trygg å spise. De ble så delt inn i to grupper.

Den ene gruppen fikk beskjed om at yoghurten var deres til odel og eie. I denne gruppen var 38 prosent villige til å spise yoghurten, enten der og da eller senere. De færreste her trodde at de ville bli syke av yoghurten.

I den andre gruppen ville bare 13 prosent spise yoghurten. Her var det også flere som mente de kunne bli syke av det.

Les også: Slik unngår du matforgiftning

Verdsetter egne ting høyere

Forskerne bak undersøkelsen forklarer forskjellen mellom gruppene med at vi verdsetter våre egne ting høyere enn andre ting. Vi spiser gjerne gammel mat fra eget kjøleskap, men tar sjelden imot den om den kommer fra en venn. Og vi betaler i alle fall ikke for den.

I andre studier er det blitt påvist at de fleste av oss vil ha en høyere pris for noe vi eier enn vi er villige til å betale for det selv.

Dette medfører altså at vi risikerer å bli magesyke av gammel mat, så lenge den er vår egen.

Må bli flinkere

Forskerne mener resultatet av studien kan ha betydning for hvordan mat merkes. Hvis «best før»-datoen ikke lenger gjelder når vi har fått varen i hus bør matvareprodusenter bli flinkere til å opplyse kunder om mattrygghet, mener de.

Det kan også være grunn til å se på andre varer enn mat, ifølge forskerne. Både solkrem, kondomer, brannslukningsapparater og medisiner mister effekt over tid, og mange er ikke klar over dette.