METTET FETT: Kjøtt- og kjøttprodukter er en hovedkilde til mettet fett. Helsedirektoratet råder derfor folk til å styre unna fete kjøttvarer. Foto: Colourbox.com
METTET FETT: Kjøtt- og kjøttprodukter er en hovedkilde til mettet fett. Helsedirektoratet råder derfor folk til å styre unna fete kjøttvarer. Foto: Colourbox.comVis mer

Du spiser 77 kg kjøtt i året

18 prosent økning på ti år.

Aldri har nordmenn spist mer kjøtt.

I løpet av bare ti år har forbruket av kjøtt økt med hele 14 kg per person. I gjennomsnitt får vi i oss 77 kg kjøtt hver i året.

Les også: Så smarte er dyrene du spiser

Det viser en ny rapport, Utvikling i norsk kostholds 2009, som gis ut av Helsedirektoratet.

Hele rapporten får du på helsedir.no, både i kortversjon og stor utgave.

Kan være enda høyere

77 kg per person høres mye ut – men tallet kan faktisk være enda høyere, ifølge rapporten. I tillegg kommer grensehandel med kjøtt som i 2008 ble anslått til å være cirka 4 kg per innbygger.

Kjøttslagene vi spiser mest av er svin, storfe og fjørfe. Siden 1999 har forbruket av fjørfekjøtt økt med over 100 prosent. Forbruket av svin og storfe har steget med henholdsvis 20 og 10 prosent.

Les også: Den beste og verste hurtigmaten


Spiser for lite fisk

Kjøtt- og kjøttprodukter er en hovedkilde for de mettede fettsyrer. Det er derfor viktig at forbruket av fete kjøttprodukter går ned, konkluderer rapporten.

Helsedirektoratet råder folk til å spise mindre kjøtt og mer fisk – som vi ennå spiser for lite av.

- Dersom myndighetenes anbefalinger for kosthold følges, vil det redusere forekomsten av sykdommer som hjerte-karsykdommer, kreft, overvekt og diabetes type 2, sier divisjonsdirektør Knut-Inge Klepp i Helsedirektoratet til Matportalen.no.

Les også: Slik får du i deg rett fett


Bruker 3 ganger mer på søtt

En gledelig trend er imidlertid at vi spiser mindre sukker enn før. Vi får i oss 33 kg sukker hver i året i gjennomsnitt. Det er 10 kg mindre enn i 2000. Men det er ennå for mye.

Sukker utgjør nå 13 prosent av energiinnholdet i kosten vår, mens anbefalt nivå ligger på maks 10 prosent, ifølge matportalen.no.

Vi bruker også tre ganger så mye penger på sukkervarer og leskedrikker som på fisk. Nesten 20 prosent av matutgiftene går til brus og godteri.

Les også: Fruktose eller glukose - hva er verst?


Får i oss mer frukt og grønt

Positivt er det også å se at vi spiser mer frukt og grønnsaker.

Forbruket av frukt og bær har økt med nesten 40 prosent siden 1999– til 94 kg per år per innbygger.

Forbruket av grønnsaker har også økt - med 10 prosent, og vi spiser i snitt 68 kg grønnsaker hver i året.

Helsedirektoratet vil imidlertid at vi skal spise enda mer.

- Det hadde vært ønskelig med en raskere økning i grønnsakforbruket. Derfor er det lite gunstig at grønnsaker er en av de varegruppene som har hatt størst prisøkning de siste årene, sier Klepp til matportalen.no.

Les også: Hva er best - ferske eller frosne grønnsaker?