<strong>LITEN LØNNSVEKST:</strong> Dermed blir det ikke mye ekstra å rutte med for nordmenn fremover.
LITEN LØNNSVEKST: Dermed blir det ikke mye ekstra å rutte med for nordmenn fremover. Vis mer

Slik blir norsk pris- og lønnsvekst

Du skal få mindre å rutte med

Se hvordan Statistisk sentralbyrå (SSB) tror din økonomi blir i tiden fremover.

Publisert

Torsdag la SSB fram sine økonomiske prognoser, som blant annet viser hvordan de ser for seg norske lønninger i tiden.

De hadde ikke bare gladnyheter å komme med. Fortsatt er tendensen at nordmenn skal få mindre å rutte med på grunn av en mulig reallønnsnedgang.

Midlertidig høy prisvekst

SSB skriver i en pressemelding at den svake norske krona har bidratt til å heve prisstigningen i lang tid. Blant annet var prisveksten oppe i hele 4,0 prosent i august.

For 2016 regner SSB med en årsvekst på 3,4 prosent, blant annet fordi kronesvekkelsen får gradvis mindre betydning. Sammen med lav lønnsvekst kan prisstigningen bli lavere på sikt.

Markert reallønnsnedgang i 2016

Som kjent var det en sterk lønnsvekst her til lands i mange år, men de siste årene har derimot lønnsveksten avtatt.

Fra en årslønnsvekst på 3,9 prosent i 2013, var den i 2015 kommet ned i 2,8 prosent. Dermed faller den gjennomsnittlige reallønna, altså hvor mye du faktisk har å bruke sammenlignet med prisveksten, ifølge SSBs beregninger med 1,1 prosent.

SSB skriver videre at de venter at lønnsinntektene vil utvikle seg svakt også framover, hovedsakelig på grunn av lav lønnsvekst, på nærmere bestemt 2,3 prosent i 2016 og 2,7 prosent i 2017. En nokså beskjeden sysselsettingsvekst vil også bidra til å dempe veksten i de samlete lønnsinntektene.

Hva med arbeidsledigheten?

Spesielt innen del del bransjer har det vært økt arbeidsledighet, og mange har nok kjent på en frykt for å miste jobben.

Da er det verdt å merke seg at SSB ikke tror arbeidsledigheten vil øke utover dagens nivå i snitt.

De anslår at sysselsettingsveksten vil gå svakt ned i år og ta seg litt opp i årene som kommer. Samtidig vil veksten i arbeidsstyrken på kort sikt holde seg pået lavt nivå.

Etter hvert som veksten i sysselsettingen øker de to neste årene vil arbeidsledigheten gå noe ned, men i deres beregninger holder den seg over 4 prosent i hele prognoseperioden, som er ut 2018.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer