Slik kan et svindelforsøk per mail fortone seg.
Slik kan et svindelforsøk per mail fortone seg.Vis mer

Du skal få 40 millioner kroner

Hadde du latt deg lure av denne?

Et nytt kreativt stunt har nådd en av våre lesere. Denne gangen er det Mrs Sukariyati som ønsker å gi bort pengene sine. På dårlig engelsk, muligens skapt av Google Translate, forklarer hun at hun har 6,5 millioner dollar, omtrent 40 millioner kroner, som hun ønsker å gi bort til en organisasjon eller til et engasjert individ.

Vår heldige leser er neppe alene om å ha mottatt dette fantastiske tilbudet. Alt han må gjøre er å svare til en e-postadresse, men hvis han venter, vil fru Sukariyati lete etter en annen organisasjon eller person som skal få pengene. Her er det bare å skynde seg.

Mange går på

Selv om denne mailen var relativt enkel å gjennomskue, er det mange nordmenn som årlig blir svindlet etter slike henvendelser og lignende henvendelser. Det er mange nok som biter fem på, til at svindlerne gjerne tar seg bryet med å fortsette. For det er flere tegn som tyder på at nordmenn er lettlurte når det kommer til ønsket om å tjene raske penger.

Aldri før har Kredittilsynet sendt ut så mange advarsler om useriøse investerings- og bankforetak som i løpet av det siste året. Britt Hjellegjerde i Kredittilsynet har uttalt at hun lar seg overraske over hvor mange som lar seg lure av slike tilbud.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvert år taper folk hundre millioner dollar på svindel med såkalte nigeriabrev, og dermed er brevene, som også kommer i form av e-poster, den mest lukrative formen for svindel, ifølge US Secret Service.

Derfor lar folk seg lure - her er oppskriften

Aldri noe som er for godt til å være sant

Å hjelpe forbrukere fra å gå i svindelfellene står også høyt hos Forbrukerombudet, som gir følgende råd for hvordan du unngår å bli lurt:

1. Ikke tro at noen er for godt til å være sant
Vær skeptisk til alle påstander om flotte gevinster, ukjent arv, eller mulighet til å tjene store penger i en fei. Før du eventuelt forplikter deg til noe bør du vurdere opplegget nøye: Virker det seriøst? Virker tilbudet sannsynlig? Spiller avsender på følelser og samvittighet?

2. Unngå ukjente firma
Enkelte svindlere opplyser om firmanavn som ikke eksisterer. Andre organiserer seg slik at e-postadresser, eller skjema man må fylle ut på nettet, er eneste sjanse til å komme i kontakt med dem. Vær mistenksom overfor et hvert firma som ikke klart og tydelig opplyser om organisasjonsnummer, navn, adresse og telefonnummer.

Finner du selskapet på svindellisten?

3. Unngå forskuddsbetaling
Hvis du forskuddsbetaler står du svakere ved ikke-levering, svindel og konkurs. Tenk nøye gjennom om du stoler så mye på selger at du vil gå med på et krav om forskuddsbetaling. Ikke overfør pengene dine direkte til selgers konto.

4. Les alt med liten skrift
Selv om det er kjedelig, så les alt av vilkår som du skriver under på, eller godtar ved handel/kjøp. For eksempel vil du kanskje vite hva butikken gjør med personopplysningene som du gir dem. Dessuten kan du ofte finne informasjon i vilkårene som gjør at en avtale som i utgangspunktet ser fristende ut, ikke er det likevel.

Så sleipe er de: Her var det lurt å lese den lille skriften