Ungdom ruler på SMS, og nå kommer amerikanerne ... Foto: colourbox.com
Ungdom ruler på SMS, og nå kommer amerikanerne ... Foto: colourbox.comVis mer

Du sender 6,6 om dagen

Men ungdom i USA sender hele 95!

Tenåringer (13-17 år) i USA er sannsynligvis svært utsatt for SMS-slitasje. De sender nemlig hele 95 tekstmeldinger hver eneste dag, skal vi tro en undersøkelse fra Nielsen omkring unges mobilvaner.

Dette er langt foran norsk ungdom, selv om norske tall antyder at også disse brukerne taster ivrig. Mellom 15 og 25 daglige meldinger går ut fra telefonene til ungdom i alderen 15-19 år. Og jentene er aller ivrigst. Det viser egenrapporterte tall blant et utvalg SMS-brukere i Norge (2008).

Snittall fra samme undersøkelse viser at kvinner uansett alder sender 7,6 daglige meldinger og menn 5,5. Uansett kjønn og alder sender norske SMS-brukere 6,6 meldinger daglig.

Sender sykt mange meldinger

Ingrid Kristensen er kommunikasjonsrådgiver hos Netcom.
Ingrid Kristensen er kommunikasjonsrådgiver hos Netcom. Vis mer


- Selv om vi måler at hver bruker i snitt sender fire daglige meldinger, så er det noen sender helt sykt mange. Derfor har vi lansert tjenester av typen SMSmania, som gir bedre kontroll for storforbrukere, sier Ingrid Kristensen, kommunikasjonsrådgiver i Netcom til DinSide.

Hun refererer til en tjeneste som gir nær fri bruk av SMS for 200 kroner per måned. Denne benyttes særlig av abonnenter som har YoungTalk-abonnement, som først og fremst er ungdom (og abonnementene betales ofte av de unges foreldre.).

Slik slipper du overraskelser på mobilregningen

Også i USA får ungdom båndlagt mobilbruken. Drøye 60 prosent av de spurte oppgir at foreldrene har langt restriksjoner på mobilbruken, mens hele 93 prosent oppgir at skolene har innført begrensninger.

Foretrekker SMS

Hva med deg?

Tipp hvor mange SMSer du sender hver dag (Avsluttet)
1-5(60%) 949
6-10(13%) 208
Ingen(10%) 154
11-20(8%) 127
21-40(4%) 64
71 eller flere(2%) 34
41-70(2%) 26
Aner ikke(1%) 17
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Det er et eller annet som skjer i USA nå. De har plutselig oppdaget SMS, sier Richard Ling, seniorforsker ved Telenors forskningsavdeling; R & I, til DinSide.

Abonnementsordningene i USA har vært svært ulike de vi kjenner fra Norge. For eksempel betaler både mottaker og avsender for SMS-meldinger. Det kan også gi seg utslag i høye tall, dersom det er betalte meldinger som måles. Dessuten har det tidligere bare vært mulig å sende meldinger til mottakere som har abonnement hos samme operatør.

To av tre amerikanske ungdommer foretrekker SMS fremfor å ringe, og en av tre sier at SMS er grunnen til at de faktisk har mobiltelefon. Nielsen skriver i sin rapport at det er en myte at innbyggerne i USA er sent ute med å ta i bruk mobilteknologi. De har vært raskere til å adoptere mobile media enn brukere i mange andre land Nielsen gjør målinger i.

Les også: Slik stopper du uønsket SMS

Hvilket abonnement passer for deg?

En rapport fra Post- og teletilsynet viser at det er dyrt å kjøpe såkalt subsidiert mobiltelefon. Alle de undersøkte abonnementene som selges med subsidiert mobil, ga totalt en høyere pris enn om du kjøper samme mobiltelefon og et rimelig abonnement hver for seg. Det kan med andre ord bli dyrt å gå på 1-kronestilbudene.

Prøv DinSides mobilkalkulator, og finn ut hvilket abonnement du bør ha