Du risikerer å få servert feil kjøtt

Flere svenske restauranter vet ikke hvilket kjøtt de egentlig serverer deg. I Norge kan okse bety svin.

<b>KJØTTJUKS:</b> I Sverige har de avslørt at det slett ikke er sikkert du får entrecoten du bestilte. I Norge har Mattilsynet funnet svinekjøtt i det som skulle være okse. Foto: ALL OVER PRESS
KJØTTJUKS: I Sverige har de avslørt at det slett ikke er sikkert du får entrecoten du bestilte. I Norge har Mattilsynet funnet svinekjøtt i det som skulle være okse. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Matfusk kommer i mange varianter, og fjorårets hestekjøttskandale var ett eksempel på dette.

Nå har Livsmedelverket i Sverige, som tilsvarer Mattilsynet her hjemme, avdekket en annen form for matjuks. Deres undersøkelser viser at når du går på restaurant i Sverige, er det ikke sikkert du får servert det kjøttstykket du valgte deg på menyen.

I 2012 omtalte DinSide hvordan svinekjøtt ble farget og solgt som oksekjøtt. Ifølge Mattilsynet har de funnet eksempler på at svinekjøtt ble servert som oksekjøtt på norske gatekjøkken.

Serverer feil kjøttstykke

I løpet av mars har det svenske Livsmedelverket undersøkt 242 restauranter i 28 svenske kommuner. Ved hver sjette restaurant, totalt 41 restauranter, har de funnet tilfeller av matjuks med oksekjøttet.

- Det er alt for mange restauranter som ikke kan redegjøre for om de serverer riktig kjøtt. Risikoen for at restaurantgjestene har blitt lurt, er stor, sier Louise Nyholm, statsinspektør ved Livsmedelsverket i en pressemelding.

Grundig sjekket

De har sammenlignet hva som står på restaurantenes menyer, med restaurantenes følgesedler, kvitteringer, fakturaer og forpakninger.

Blant annet har de sett på hvilken type oksekjøtt, som filet eller entrecôte, som står på menyen, og sammenlignet dette med hva restauranten virkelig har kjøpt inn.

Og når restauranten lover at kjøttet er svensk, har Livsmedelverket også sjekket om dette stemmer.

Les også hvorfor du bør droppe ferdigmarinert kjøtt.

Oksekjøtt var svin

KALVEKJØTT: Ja, det er lett å identifisere hvilket dyr dette er, men det er ikke sikkert det stammer fra det landet som menyen hevder.  Foto: ALLOVER
KALVEKJØTT: Ja, det er lett å identifisere hvilket dyr dette er, men det er ikke sikkert det stammer fra det landet som menyen hevder. Foto: ALLOVER Vis mer


Ragnhild Margit Arnesen, seniorrådgiver ved seksjon for animalsk mat i Mattilsynet, sier til DinSide at de ikke har gjort tilsvarende undersøkelser i Norge.

Hun tror likevel det ligger et potensial også i Norge for denne typen svindel, ikke minst fordi prisene på ulike kjøttstykker varierer veldig.

- Vi kan derfor ikke se bort fra at slik svindel kan forekomme i Norge, sier Arnesen.

Derimot har Mattilsynet avdekket en annen type kjøttjuks her til lands, som hun anser som enda mer alvorlig.

Krenkende

Da Mattilsynet i fjor testet blant annet gatekjøkkenmat, fant de svinekjøtt i enkelte okseprodukter, deriblant i kebabkjøtt og halal-produkter.

- Disse undersøkelsene avdekket at det å bytte ut oksekjøtt med svin kan være en aktuell svindelmetode i Norge. Dette også fordi kjøttprisene varierer så mye. Det å bytte ut kjøtt fra en art med en annen anser vi å være mer alvorlig fordi det kan ha både helsemessige konsekvenser og være krenkende for enkelte grupper av mennesker, sier Arnesen.

Mattilsynet ser generelt at avdekking av matsvindel blir mer og mer aktuelt, og planlegger nye runder med DNA testing av kjøtt.

Lysten på pølser? Les vår ferske test av grillpølser.