Du må ta vaksinen

Helsedirektørens tale var klar. Men vet du nok om influensaen ennå? Test kunnskapen din under.

- Vi er trygge på at vi har valgt den beste vaksinen til Norge, understreker helsedirektøren.
- Vi er trygge på at vi har valgt den beste vaksinen til Norge, understreker helsedirektøren. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå kan vi ikke lengre si at svineinfluensaen er rundt hjørnet. Den er kommet, og ifølge helsemyndighetene er litt over 110 000 personer allerede blitt smittet av influensaen, og mye tyder på at en ny bølge på vei. Ti personer er bekreftet døde av svineinfluensa i Norge.

KAN DU NOK OM SVINEINFLUENSAEN?

Test her hva du kan om svineinfluensa!

Likevel: Meningsmålinger har vist at bare en av fem ønsker å ta vaksinen. I en uhøytidelig avstemning på DinSide Helse der vi spør om gravide kommer til å vaksinere seg, svarer 49 prosent at de kommer til å la være, mens 18 prosent svarer ”ja, selvfølgelig”.

Dette bekymrer helsedirektør Bjørn-Inge Larsen, og dette har de nå gjort noe med.

På et kriseutvalgsmøte hos Helsedirektoratet i dag, ble det bestemt at man skal anbefale hele befolkningen om å ta vaksine. Det informerte helsedirektøren og helseministeren på en pressekonferanse i dag.

- Like mye kvikksølv i vaksinen som i en boks tunfisk. Les mer lengre ned.

Ler mer:
Kan du nok om svineinfluensa? Test her!
Svineinfluensa er farligere for fete

Ufarlig sykom

De er raske med å understreke at svineinfluensa for de fleste er en ufarlig sykdom, som en vanlig vinterinfluensa – og at Norge er godt forberedt på pandemien.

Men:

- Vi har ingen måte å identifisere de som blir alvorlig syke. Det ser ut som det er tilfeldig, sier helsedirektør Bjørn Inge Larsen på pressekonferansen.

Det vil nå gå noen uker før alle i risikogruppen har fått tilbud om vaksine, og resten av befolkningen vil få tilbud om vaksine fra midten av november og fortløpende.

- Det råder som vi nå gir, må ikke oppfates slik at vi ser på sykdommen med nye øyne. Vi har en mild pandemi, men mange vil bli syke. Men få vil bli alvorlig og livstruende syke av influensaen, men det er umulig å forutsi hvem, Det gjelder også personer utenfor en risikogruppe. Det er det viktigste grunnlaget for at vi anbefaler alle å ta vaksinen, sier helsedirektøren.

Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet kaller det en sykdom med to ansikter, et som er snilt for de fleste, men også et som får et alvorlig utfall for noen. Han sier også at Norge har høyere dødstall en Sverige og Danmark.

For og imot

På spørsmål om hva som taler for og i mot å ta vaksinen svarer de slik:

FOR:

  • Bivirkninger: Det er ingen ukjente bivirkninger så langt. Det har kommet inn rapporter om smerte i armen og rødhet på innstikkstedet, men det er vanlige bivirkninger. Man har ikke sett noen alvorlige bivirkninger, ifølge Folkehelseinstituttet, som sier at man vil se dette først etter å ha vaksinert millioner.
  • Det er kommet mye kritikk om at vaksinen som tilbys i Norge inneholder stoffet skvalen. Ifølge Folkehelseinstituttet er dette en naturlig olje som ”skvalper” rundt i blodet til alle, samt at det finnes i kosttilskudd. En spiseskje olivenolje inneholder like mye skvalen som en vaksinedose.
  • Det er også kritisert at vaksinen inneholder kvikksølvforbindelsen tiomersal. - Hvis du spiser en boks tunfisk får du antagelig i deg mer kvikksølv enn du får gjennom en dose vaksine, sier smittevernoverlege Tore Steen i et nettmøte på NRK.no.
  • Så langt har man gitt ut 40 millioner doser av vaksinen uten å ha sett noen alvorlige bivirkinger.
MOT:
  • Noen få vil få bivirkninger.
  • Det er en svært stor jobb for samfunnet.
- Vi er likevel trygge på at vi har valgt den beste vaksinen til Norge, understreker helsedirektøren, som legger til at de senker aldersgrensen for vaksinen fra 3 år ned til seks måneder.

Les også:
Undergrunnskampanje mot vaksine

Tvang?

På pressekonferansen spør en journalist om befolkningen nå blir tvunget til å ta sprøyten.

- Dette er helt frivillig, og er opp til en hver. Jeg tror at når det nå kommer en anbefaling som dette, tenker kanskje alle gjennom det en gang til. Vi håper en større andel av befolkningen vil la seg vaksinere, sier helseminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen.

Bjørn Iversen sier han har observert at befolkningen er flinke med håndhygiene, men at vi kan bli enda flinkere med hostehygienen, og oppfordrer alle til å bli ekstra flinke med dette inntil alle har fått vaksine.