Du må spare for å få best boligrente

Men det lønner seg mest for banken, ikke for deg.

Skal du ha den gunstigste renta på boliglånet hos DNB, må du spare fast - selv om det ville vært mer lønnsomt å betale ned ekstra på lånet.
Skal du ha den gunstigste renta på boliglånet hos DNB, må du spare fast - selv om det ville vært mer lønnsomt å betale ned ekstra på lånet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du boliglån for unge i DNB, må du ha en fast spareavtale med banken på minimum 500 kroner i måneden for å få den beste renten på 3,4 prosent.

Men slike spareavtaler er ikke særlig lønnsomme når man allerede har et boliglån å betale ned på. Høyere rente på boliglånet enn på sparekontoen gjør faktisk at du taper penger på å plassere dem på en sparekonto.

– Det mest lønnsomme for disse kundene vil være å betale ned de 500 kronene som ekstra avdrag på lånet, framfor å plassere det på en sparekonto, sier Elisabeth Realfsen, daglig leder for Finansportalen til DinSide.

Mange unge lånekunder har dessuten en BSU-konto, som også vil gi langt bedre avkastning enn en sparekonto.

>> Gjør dette mens renta fortsatt er lav

Banken tjener på det

Den gunstigste sparerenta for DNBs Boliglån for ung-kunder er på 3 prosent. Samtidig er boligrenta for disse kundene 3,4 prosent.

– Ved å knytte boliglånet til et tvunget innskudd med lavere rente, er resultatet at DNB tjener 0,4 prosent av hver krone disse kundene setter inn på innskuddskontoen, sier Realfsen, og understreker at den aller mest lønnsomme sparingen for de aller fleste, er å betale ned ekstra gjeld.

Thomas Midteide i DNB mener det er åpenbart at innskuddsrenta er lavere enn utlånsrenta, ellers kunne man lånt ubegrenset med penger kun for å sette inn på konto (såkalt arbitrasje).

– For noen passer det å betale ned ekstra på lånet, mens andre vil ha sparingen sin i en tilgjengelig buffer. Begge deler er fornuftig sparing, sier Midteide til DinSide.

Elisabeth Realfsen påpeker likevel at denne spareavtalen gjør lånebetingelsene langt dårligere enn de fremstår ved bare å se på boliglånsrenten, noe hun mener er et generelt problem med såkalte produktpakker innen bransjen.

Les også: Sjekk hvilken gjeld du bør kvitte deg med først

Skal være en buffer

Ifølge Thomas Midteide i DNB vil alle deres boliglånskunder få den beste renten på lånet om de sparer fast. Deres tanke er at kundene skal ha en buffer i bakhånd, til eventuelle uforutsette utgifter.

Midteide er enig i at nedbetaling av gjeld absolutt et godt sparealternativ, men tror det for de fleste også er smart å ha bygget opp en liten buffer ved uforutsette utgifter.

– 500 kroner i måneden er en god sum for en slik buffer, sier Midteide.

Les også: Sparingen som faktisk lønner seg!