Vil du ha mer enn dette å leve for om dagen når du går av med pensjon? Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Vil du ha mer enn dette å leve for om dagen når du går av med pensjon? Foto: Ole Petter Baugerød StokkeVis mer

Du må jobbe lenger

Synes du mormor har det bra? Du må jobbe mye lenger for å få det samme.

- Forhåpentligvis vil flere nordmenn innse at tiden er overmoden for å skaffe seg oversikt over egen pensjonsstatus og ta nødvendige grep, sier kommunikasjonsdirektøren i Finansnæringens Fellesorganisasjon Leif Osland til DinSide.

Du synes kanskje ikke dagens pensjonister lever spesielt fett?
Sannheten er at dagens unge må jobbe mye lenger for å få samme pensjon som dagens pensjonister.

For mens dagens pensjonister nyter godt av besteårsregelen, som innebærer at de 20 best lønnede årene danner grunnlaget for pensjonen, så vil pensjonsreformen det annerledes. Med en nye reformen teller alle arbeidsår med i pensjonsopptjeningen.

– Det nye regelverket innebærer at pensjonsutbetalingen synker etter hvert som forventet levealder for hvert alderskull øker. Og levealderen øker, noe som etter hvert vil gi klare utslag i form av at dagens unge må jobbe lenger for å få samme pensjon som dagens pensjonister, forklarer Osland.

Redd for pensjonen? >>> Her begynner du

Har du råd til å bli pensjonist?

Dersom unge ikke får øynene opp for de nye ordningene, frykter en samlet «pensjonsbransje» at mange ikke vil har råd til å gå av tidlig.


Innføring av fleksibel alderspensjon medfører at mange har mulighet til å starte uttak av alderspensjonen fra folketrygden eller tjenestepensjon allerede fra fylte 62 år. En kan også kombinere tidligpensjon med fortsatt yrkesdeltakelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men du får normalt mindre utbetalt hvert år jo tidligere du starter å ta ut pensjon. Har du i det hele tatt råd til å gå av tidlig i forhold til hvor mye du ønsker å ha i samlet pensjon og hvilke drømmer du har for en aktiv pensjonisttilværelse? spør Osland.

Er du født etter 1963, må du jobbe mye lenger enn denne damen for å få samme pensjon utbetalt. Foto: Colourbox.com
Er du født etter 1963, må du jobbe mye lenger enn denne damen for å få samme pensjon utbetalt. Foto: Colourbox.com Vis mer


Vil at du skal spare

FNO, som representerer aktører i finansnæringen, har selvsagt en egen agenda, nemlig at du skal plassere penger i næringen, som, enten du velger banksparing eller mer målrettet pensjonssparing, vil tjene penger på sparingen din. Likevel – reglene for fremtidig pensjon er bestemt, og sparer du ikke, kan du få en ubehagelig overraskelse.

Verst for kvinner

Fordi besteårsregelen forsvinner, er det kvinner som i størst grad får behov for supplerende pensjonssparing. Dette fordi kvinner i gjennomsnitt har lavere opptjening i Folketrygden på grunn av lengre perioder med deltidsarbeid og fødselspermisjoner eller såkalt omsorgsfravær.

– Det er da urovekkende at flere undersøkelser viser at kvinner ikke er mer aktive enn menn i forhold til pensjonssparing, snarere tvert imot, sier Osland.