<b>Betaler han skatt? </b>Du kan være i god tro, men betaler han ikke skatten sin, kan du få kravet. Foto: PHOTOPQR/LALSACE
Betaler han skatt? Du kan være i god tro, men betaler han ikke skatten sin, kan du få kravet. Foto: PHOTOPQR/LALSACEVis mer

Du må betale skatten hans

Betaler ikke håndverkeren skatten sin, må du betale den i stedet.

En undersøkelse utført i fjor viste at fire av ti av oss var for svart arbeid, og noen arbeider til og med for svart arbeid. Men det skal bli vanskeligere. Statsbudsjettet inneholder en ubehagelig nyhet til folk som benytter svart arbeid: Om den personen du har ansatt for å male huset og panele kjellerstuen ikke betaler skatt og avgifter, skal du heretter måtte betale dem.

Fra Skatteunndragelsesutvalget

Mens vi andre synes overvåkning av trafikk, betalingstransaksjoner og internett er ubehagelig på grensen til det illegitime, elsker alle kontrollorganer overvåkning. Politiet vil helst vite hvem som sendte en e-post når til hvem og hva det sto i den. Trafikkplanleggerne ønsker å følge hver enkelt person gjennom kollektivnettet og bilveiene for å kunne belaste hverandre korrekt for gjestepassasjerer. Skatteetaten vil vite hvem som har betalt hva til hvem, når, hvorfor, for hva og hvor de fikk pengene fra i utgangspunktet.

Skatteunndragelsesutvalget, som la frem sin innstilling i februar, bekymret seg over bruken av kontanter i samfunnet. Med en gang du tar kontanter ut av minibanken og begir deg ut i verden med dem, kan ikke myndighetene lenger følge med på hva du gjør med dem. Dette uroer sosialingeniørene.

Vil bruke Facebook for å avsløre de som drar unna penger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du har ansvaret for andres skatt

Forslaget som nå kommer til å bli vedtatt i forbindelse med statsbudsjettet, innebærer at når du betaler mer enn 10.000 kroner kontant, bærer du som oppdragsiver ansvaret for at selgeren betaler de skatter og avgifter han skal.

Det holder altså ikke å kunne vise frem en kvittering, hvor det står hva kjøpet gjelder, sum, dato og underskrift. Betaler du kontant, må du følge etter håndverkeren, ringe regnskapsføreren hans og revisoren hans og forsikre deg om at din betaling har blitt bokført i det offisielle regnskapet.

Les også: Slik blir vasken hvit

Blir ikke lettere å finne

Det hender håndverkere får tilleggskatt når de har et utgiftsnivå som ikke lar seg forklare ved deres inntekter, men det rammer sjelden dem som har kjøpt tjenestene. Om disse lar seg oppspore, risikerer de idag en bot, men det skjer ikke ofte.

Og selv om oppdragsgiveren blir funnet, er det jo stadig håndverkeren som selv skal betale skatt og moms. Det er bare om han ikke kan betale at oppdragsgiver etter de nye reglene skal punge ut, selv om regelen sier at oppdragsgiver og tjenesteleverandør er solidarisk ansvarlige for skatten. Det betyr at skattemyndighetene kan kreve pengene av den det er lettest å drive dem inn fra.

Det litt pussige med regelen er at det ikke blir forbudt å betale over 10.000 kroner kontant. Det er stadig fullt lovlig, men du overtar altså ansvaret for skattebetalingen.

Hvorvidt noen virkelig vil bli avkrevd håndverkerens skatt og moms gjenstår å se. Regelen virker nok hovedsakelig holdningsskapende og vil kanskje føre mer omsetning frem i lyset. For oppdagelsesrisikoen øker jo ikke.