Du må betale for kortmisbruket selv

EU-forslag innebærer at du må ta regningen ved kortmisbruk.

Du risikerer å måtte betale for misbruket av bankkortet ditt, om EU-kommisjonens forslag blir vedtatt. Foto: PER ERVLAND
Du risikerer å måtte betale for misbruket av bankkortet ditt, om EU-kommisjonens forslag blir vedtatt. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med dagens regler må du som norsk forbruker dekke inntil 12.000 kroner selv når noen misbruker bankkortet ditt.

Nå ønsker EU-kommisjonen at du skal ta hele regningen selv.

Samtidig innebærer forslaget at du får bedre beskyttelse mot misbruk ved netthandel.

Må betale alt selv

Ifølge Finansportalen slipper du i dag unna med en egenandel på 1.200 kroner om du opplever svindel av bankkortet. Har du selv opptrådt grovt uaktsomt stiger egenandelen til 12.000 kroner dersom noen misbruker bankkortet ditt. Resten av beløpet dekkes av banken.

EU-forslaget som har vært på høring i disse dager, ønsker å fjerne den norske særregelen, og gjelder både kredittkort og debetkort.

Dette er Forbrukerombudet skeptisk til.

– Forbrukere som opplever misbruk av kort risikerer å bli stilt til ansvar for hele beløpet de blir frastjålet, advarer forbrukerombud Gry Nergård i en pressemelding.

De påpeker at forslaget blant annet vil innebære at forbrukeren i svært mange tilfeller må bære hele tapet ved misbruk, dersom forbrukeren har opptrådt «grovt uaktsomt».

Det kan bli en dyr affære for mange. Tidligere klager til Finansklagenemnda viser at bankkunder svært sjelden får medhold ved klager om misbruk av bankkort der PIN-kode er benyttet, fordi man regner med at forbrukeren har oppbevart PIN-koden sammen med bankkortet. Med nye EU-regler vil nordmenn altså måtte dekke hele beløpet selv i eksempelvis slike saker.

Les også: Tallene du bør se på nå

Bedre beskyttelse ved netthandel

Samtidig som EU-kommisjonen ønsker å fjerne den norske særregelen ved misbruk av bankkortet, foreslår det også et sterkere forbrukervern ved netthandel.

– EU-kommisjonen har foreslått et sterkere forbrukervern ved netthandel hvis ikke netthandelsløsningen krever PIN-kode, eller har et tilsvarende sikkerhetsnivå. Slik vi har tolket det legges det opp til at forbrukeren da ikke har noe ansvar med mindre han har opptrådt svikaktig, sier Jo Gjedrem, fagdirektør i Forbrukerombudet til DinSide.

– Hva innebærer det å opptre svikaktig?

– Å opptre svikaktig betyr at du bevisst har muliggjort misbruket, sier Gjedrem.

De vanligste sikkerhetsløsningene ved netthandel innebærer at du identifiserer deg for eksempel ved hjelp av BankID eller en egen kode tilknyttet bankkortet.

Dersom EU-kommisjonen får gjennomslag for sitt forslag vil det ta noe tid før de nye reglene blir gjort gjeldende.

– Det er vanskelig å si når de nye reglene eventuelt blir innført, og aller tidligst i løpet av 2015, men jeg tviler på at det skjer så fort, sier Gjedrem.

Les også: Ble lurt for 5.200 kroner, men måtte ta regningen selv

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!