Du må betale ekstra for 4G-fart

Operatørene skryter av 4G, men struper deg ned til 3G-hastigheter om du ikke punger ut.

BETYR IKKE 4G-HASTIGHET: Når det står "4G" på mobilen din betyr det at du er koblet på et 4G-nett. Men det betyr ikke at du får 4G-hastigheter. Det bestemmer nemlig abonnementet ditt.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
BETYR IKKE 4G-HASTIGHET: Når det står "4G" på mobilen din betyr det at du er koblet på et 4G-nett. Men det betyr ikke at du får 4G-hastigheter. Det bestemmer nemlig abonnementet ditt. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste årene har operatørene skrytt i reklame og utallige pressemeldinger om deres utbygging av 4G-dekning. Og de siste årene har det fungert slik: Hadde du tilgang på 4G-nett på 4G-mobilen din, fikk du tilgang på 4G-hastigheter.

Nå er det stopp.

Operatørene har i det stille begynt å strupe hastigheten på abonnementene sine, og tilbyr den raskeste surfe-farten bare til kundene som betaler aller mest.

4G kan også brukes i rutere – sjekk vår test av 4G-miniruteren fra Telenor

Høyere pris, høyere fart

Inntil nylig var det først og fremst inkludert databruk som skilte mobilabonnementene. Nå har det dukket opp et nytt punkt: Maks datahastighet.

For eksempel koster det fra 149 kroner måneden å surfe med opptil 10 megabit per sekund (Mbps) hos Telenor, og 599 kroner om du vil ha 40 Mbps. Du må altså betale en høyere pris for høyere hastigheter. Konsekvensen: Selv om det står "4G" på mobilskjermen din, betyr det ikke nødvendigvis at du får hastighetene vi forbinder med 4G. Bare at du er koblet på et 4G-nettverk.

Slik ser markedet ut nå, hos operatørene som tilbyr 4G:

Surfe-hastighetene
AbonnementOppgitt maksfartMånedspris
Telenor Komplett Musikk, S, M, M+10 Mbps149 - 299 kroner
Telenor Komplett L20 Mbps399 kroner
Telenor Komplett XL40 Mbps599 kroner
   
Netcom Smart Mini10 Mpbs199 kroner
Netcom Smart Basis20 Mbps299 kroner
Netcom Smart Pluss30 Mbps399 kroner
Netcom Smart Super40 Mbps499 kroner
   
djuice, alle (inntil 3 GB/mnd)10 Mbps99 - 299 kroner
+speed (tilleggstjeneste)20 Mbps+ 49 kroner
+full speed (tilleggstjeneste)40 Mbps+ 99 kroner
   
Chess, alle (inntil 5 GB/mnd)80 Mbps99 - 299 kroner
   
Talkmore, alle (inntil 6 GB/mnd)10 Mbps0 - 299 kroner
Økt Hastighet (tilleggstjeneste)20 Mbps+ 29 kroner
Økt Hastighet (tilleggstjeneste)40 Mbps+ 59 kroner
(Teoretiske makshastigheter oppgitt av operatørene selv på nettsidene deres. Også Telenor og Netcom har ulike begrensninger på hvor mye du kan surfe med makshastigheten, og kan ha tilleggstjenester for høyere hastighet. Slike tjenester kan også inkludere mer databruk.)


Hvorfor koster hastighet?

Netcom innførte strupingen forrige måned, og skal ha justert medfølgende databruk, men ikke prisene. Kommunikasjonsdirektør Øyvind Vederhus mener den nye ordningen er en naturlig del av datasatsingen alle operatører gjør, nå som surfing er langt mer verdifullt for dem enn prating.

– De som betaler mest skal nå i større grad ha en forsikring om at de får det de betaler for. Mobilnettet er en delt ressurs, og vi gjør det tydeligere for dem som betaler at vi kan levere hastighetene. Hadde det vært fritt vilt, hadde det blitt mer kapasitetspress, sier Vederhus i Netcom til DinSide.

POSITIV: Kommunikasjonsdirektør Øyvind Vederhus i Netcom mener ikke overraskende at kundene er tjent med hastighetsstruping.  Foto: Netcom
POSITIV: Kommunikasjonsdirektør Øyvind Vederhus i Netcom mener ikke overraskende at kundene er tjent med hastighetsstruping. Foto: Netcom Vis mer


– Koster det dere mer å gi en kunde høyere hastighet?

– Det er klart det koster betydelig mer å skape mer hastighet. Det koster å bygge 4G-nett, og derfor differensierer vi, sier Vederhus, etter flere forsøk på å få et svar.

Hvorvidt det i praksis koster mer å gi én kunde 10 og en annen kunde 40 Mbps, får vi ikke noe svar på.

I løpet av 2014 skal Oslo-folket få 4G på T-banen

Hva betyr 4G?

Spørsmålet i kjølvannet av den nye markedsmodellen, er hvor høy farten skal være før operatørene kan kalle det 4G. For selv om hastighetene på Netcom-abonnementene varierer fra 10 til 40 Mbps, står det "Alltid hos Netcom: 4G" på samtlige abonnementer.

Forkortelsen 4G står for "fjerde generasjon", men hva generasjonen innebærer, har mange kranglet om lenge. Netcom skriver på sine nettsider at "4G er stort sett raskere enn bredbåndet du har hjemme. En film på for eksempel 500 MB laster du ned på bare et par minutter." Mens Telenor skriver at 3G betyr mellom 1 til 20 Mbps, og 4G opptil 40 Mbps. I fjor kunne DinSide avsløre at Apple mente "HSPA+" var 4G, men de fjernet senere 4G-merket sitt fra den potensielt ulovlige iPad-reklamen, som ikke støttet 4G i Norge.

Visste du at ulike abonnementer har ulike hastigheter?

(Avsluttet)
Nei(57%) 1381
Ja(43%) 1021
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Les mer: – Lite trolig at nordmenn forstår Apples bruk av 4G som at iPad skal kunne kobles på LTE-nettverk! mener Apple

– Hva er 4G ifølge Netcom?

– Det er at tilkoblingen ikke lenger spiller noen rolle. Det skal være såpass raske hastigheter at du ikke lenger trenger å skille kabel fra veggen fra ditt mobile bredbånd, svarer Vederhus.

Han sier Netcom kan gi hastigheter på opp mot 20 Mbps via 3G-nettet. Det stanser ikke operatøren fra å spille 4G-kortet på abonnementer med bare 10 Mbps. Vederhus mener likevel dette gir mening, da sjansen for å nå makshastigheten på 10 Mbps er langt høyere på et 4G-nett enn på et 3G-nett.

– Har Netcom noe minimumskrav før dere kaller noe for 4G?

– Nei, vi har ikke uttalt noen. Men du skal forvente 10 Mbps med 4G, og oppleve mer om du kjøper noe utover dette, svarer Vederhus.

KRITISK: Forbrukerombud Gry Nergård lover å følge nøye med på hva operatørene legger i begrepet 4G.  Foto: FORBRUKEROMBUDET
KRITISK: Forbrukerombud Gry Nergård lover å følge nøye med på hva operatørene legger i begrepet 4G. Foto: FORBRUKEROMBUDET Vis mer


Skal sjekke 4G-markedet

Men minimumskrav synes Forbrukerombudet at operatørene nå må skaffe seg. De skal over nyttår sende et brev til mobiloperatørene som tar opp nettopp dette. Det er ikke første gang: Også i 2011 ba Forbrukerombudet Netcom rydde opp i begrepsbruken.

– Man har en forventning til at når operatøren sier 4G, skal det være mye kjappere enn ellers. Så spørsmålet er om det er det, og hvor høy hastigheten skal være før man kan kalle noe 4G, sier forbrukerombud Gry Nergård til DinSide.

Forbrukerombudet skal også sjekke hvorvidt kundene faktisk vil oppleve makshastighetene operatørene oppgir. Men helt generelt stiller Nergård seg positiv til at operatørene nå faktisk oppgir hastighetene på abonnementene sine. Og hun synes ikke det blir for mye å forholde seg til, da abonnementene inntil nylig først og fremst skilte seg på inkludert databruk.

Også Forbrukerrådet er positiv til den nye modellen. Men som kommunikasjonsrådgiver Ann Hege Skogly i Forbrukerrådet sier til DinSide:

– Så lenge det er klart og tydelig for forbrukeren.

På jakt etter ny 4G-mobil? Sjekk våre mobiltester!

Hva synes du om at operatørene nå skiller på datahastighet? Visste du om det? Si din mening under!