Du lyver nok du også

De fleste foreldre gjør det. Vær forsiktig, råder ekspertene.

I verste fall resulterer lyving i at barna ikke lærer seg visse regler og normer, mener ekspertene.  Foto: Colourbox.com
I verste fall resulterer lyving i at barna ikke lærer seg visse regler og normer, mener ekspertene. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om de fleste foreldre opererer med et «ærlighet varer lengst»-prinsipp i hjemmet, strekker foreldre ofte strikken ganske langt likevel, ifølge en ny studie.

Når foreldre skal overbevise barna om at urealistiske vesener virkelig lever, eller at det vil skje merkelige ting med de små når de gjør noe galt, tyr de ofte til kreative utsagn og forklaringer.

- Vi er overrasket over å se hvor ofte foreldre lyver, sier studiemedforfatter Kang Lee ved University of Toronto, ifølge MSNBC.

- Vi lekte hund. Dette lyver foreldre om

Lyver du?

Har du noen gang løyet til barna dine? (Avsluttet)
Ja, uff, jeg har måttet gjøre det noen ganger.(41%) 144
Nei, det er i mot alle mine prinsipper.(27%) 93
Ja, selvfølgelig. Man må jo bare det!(23%) 79
En gang eller to, men aldri igjen. (9%) 33
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Barna lærer ikke

Da dette er et rimelig nytt forskningsområde, er ekspertene usikre på hvilke følger denne type løgner har, men de tror barn ikke har godt av å høre for mange skrønefortellinger i en alder hvor de prøver å lære seg å sosialisere. Forskerne mener dessuten at for mange løgner kan utfordre forholdet mellom foreldrene og barna.

I verste fall resulterer det i at barna ikke lærer seg visse regler og normer, mener ekspertene.

Samtidig erkjenner de at det er OK å være litt uærlig noen ganger. – Å, for en fin tegning du har laget, er et eksempel på dette, selv om det bare er noen kruseduller på arket. Men tenk deg likevel godt om, og finn eventuelt et alternativ, råder ekspertene.

Studien er publisert i tidsskriftet Journal of Moral Education.

Dette avslører løgneren

Studenter kjente seg igjen

For å finne ut hvor mange foreldre som lyver, gjorde forskerne dette: De kjørte to studier parallelt hvor foreldre og studenter måtte kommentere ni mulige situasjoner der en forelder løy til barnet sitt, enten for å gjøre barnet glad eller for å forandre hans/hennes oppførsel.

Eksempler: En forelder er flau over barnet som gråter, og sier: «Hvis du ikke oppfører deg, kommer politiet» og en favoritt-onkel har dødd, og barnet blir fortalt at han har blitt en stjerne som skal vokte barnet.

I en av studiene skulle studentene gi poeng til de ni fortellingene. Høy score (7 var det høyeste) betydde at foreldrene deres hadde gjort noe liknende, mens lav score (1) betydde at de ikke kjente igjen et slik scenario.

Nesten 90 prosent av studentene ga høy score (5 eller mer) til minst én av fortellingene.

Dette lyver menn om
Dette lyver kvinner om

Mer enn en hvit løgn

I studie nummer to ble nesten 130 foreldre, flesteparten mødre, testet. Høy score betydde at foreldrene selv hadde tydd til liknende løgner.

Selv om nesten 70 prosent sa de oppdrar barna til å lære seg at det er uakseptabelt å lyve, innrømmet omkring 80 prosent at de hadde dratt en tilsvarende løgn.

I mange tilfeller var det mer enn bare en hvit løgn, ifølge forskerne. En typisk løgn var at barna ville oppleve fryktelige ting hvis de ikke spiste opp maten sin. En mor sa for eksempel at hun hadde fortalt sønnen at hvis han ikke spiste opp maten sin, ville han få kviser i hele ansiktet.

Avslører løgn

Hvorfor?

Men hvorfor lyver vi, spør forskerne. De mener det er flere grunner til dette, som å beskytte barna, og for at foreldre skal komme seg ut av en situasjon (som å lyve for å få barnet til å slutte å gråte før foreldre skal ut på middag).

Greit å lyve

- Det er vanlig at foreldre prøver en rekke strategier, inkludert å lyve. Når foreldre prøver å brøyte seg gjennom dagens gjøremål, er det ikke alltid de tenker over hvilke konsekvenser disse løgnene kan ha på barna, sier studiemedforfatter Gail Heyman ved University of California, som oppfordrer foreldre til å gjøre seg opp noen sterke meninger omkring lyving før det skjer.

- Vi tyr til løgner ofte der og da, og tenker ikke noe mer over det. Man bør ha noen standpunkter om dette på forhånd. Når du plutselig befinner deg i en situasjonen setter du disse standpunktene i førersetet, og ikke det som plutselig dukker opp i hodet ditt, sier Heyman.