Du kan være i faresonen

Mange nordmenn dør av hudkreft, og blondiner er ekstra utsatt. Her er faresignalene.

Påsken er starten på en sesong der huden ofte blir utsatt for hyppig og mye sol.

Enten du er på påskefjellet, har reist på påskeferie til utlandet eller nyter hjemme-påske i år, er sjansen stor for at påskesola nå titter fram og lar deg nyte slutten på mørketiden og hilse våren velkommen. Hittil er historien både fristende og vakker.

Nyt gjerne sola - men vær dog forsiktig. Slik lyder de gjentatte rådene fra forskere og leger, som du kanskje har sett og hørt deg lei av i løpet av årene. Men de gjentas ikke uten grunn.

Her stråler det mest i påsken

I 2007 var Norge på toppen av listen over land med flest tilfeller av fløflekkreft. Det er kanskje ikke så rart, ettersom folk med rødt eller blondt hår og som har vært mye solbrent som tenåring, har mellom fem og ti ganger så stor sjanse for å utvikle slik kreft.

Tilstanden heter melanom på fagspråket, og kan være livsfarlig om den er ondartet.

Snø dobler strålingen

- Vi bør være forsiktige i påskesola, for de færreste av oss har vært mye ute i sola før vi tar turen på fjellet. Da er huden vår tynn og følsom, og det er lett å bli solbrent, sier professor Johan Moan, kreftforsker ved Radiumhospitalet, til forskning.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Snø dobler nemlig UV-dosen, og man får også en økning jo høyere opp man kommer. Er man tusen meter over havet får man rundt 15 prosents økning i UV-stråling, sier han.

Tidligere denne måneden gikk Statens Strålevern ut og advarte om at store snømengder gir ekstra stor fare for solforbrenning i år.

Har du solvett? Test deg selv her

Du trenger bare å ha en av dem...

De seks risikofaktorene er:
1. Sterk solbrenthet som tenåring
2. Rødt eller blondt hår
3. Mye fregner på ryggen
4. Familiemedlemmer med melanom
5. Aktinisk Keratose*, en hudforandring som regnes som det tidligste steget i utvikling av hudkreft
6. Utendørs sommerjobb i tre sommere eller flere som tenåring/ høy eksponering for sol i tre eller flere sommere som tenåring

Bare én av disse faktorene dobler risikoen for dødlig føflekkreft, i følge hudlegen Darrell S. Rigel, en av forskerne bak studiet som bidro til å identifisere risikofaktorene.

Studiet ble gjort i New York, der forskerne undersøkte 300 mennesker med og 300 mennesker uten den ondartede formen for melanom. Målet var å finne en modell som uavhengig kunne forutse risikoen for å utvikle kreft.

Her stråler det mest i påsken

- Ta ti minutter uten

Til tross for at det kanskje er litt for sent for årets påskesol-nytere, anbefaler Moan at man har litt grunnlag fra solarium før man går ut i sola for første gang etter en lang vinter. Han anbefaler derimot også at man lar sola varme ubeskyttet hud i noen minutter før man tar på seg solkremen.

- Man bør gå ut i ti minutter først uten solkrem, og ta på kremen etterpå. Går man ut med kremen på får man nemlig ikke i seg den D-vitaminen man trenger, sier han til forskning.no.

Slik unngår du smøretabbene