<b>TALLENE ER KLARE:</b> Logg inn og få svaret nå. Foto: Per Ervland
TALLENE ER KLARE: Logg inn og få svaret nå. Foto: Per ErvlandVis mer

Du kan sjekke akkurat nå

Selvangivelsen din ligger på nettet. Blir det penger til sommeren?

Mange venter spent på at selvangivelsen skal finne veien til postkassen, men fra og med i dag ligger alle selvangivelsene ute på nettet.

Har du ingen endringer, vet du allerede nå om du får baksmell eller om du har skattepenger til gode. 2,3 millioner nordmenn får i gjennomsnitt 11.000 kroner tilbake på skatten i år, mens 850.000 skatteytere får en restskatt på i gjennomsnitt 14.700 kroner, ifølge Skatteetaten.

Ikke fått ennå? De som er selvstendig næringsdrivende, eller har mer kompliserte skatteoppgaver, får ikke skatteoppgjøret før i oktober. Er du i sistnevnte gruppe, vil du få melding om dette i posten.

Det er fortsatt slik at Skatteetaten praktiserer stilltiende samtykke slik at du ikke trenger levere selvangivelsen dersom du ikke har noe du vil endre eller legge til.

Ta en titt inn på DinSide Økonomi før innleveringsfristen den 30. april, så du er sikker på at du har fått med deg hvilke poster som kan sikre deg ekstra kroner.

Slik gjør du

Selvangivelsen finner du enten ved å gå inn på Skatteetaten.no eller på Altinn.no.

Når du skal logge deg inn, har du tre muligheter:

1. Du kan benytte PIN-kodene som du har fått tilsendt i et eget brev fra Skatteetaten. Disse kombinert med ditt fødselsnummer (fødselsdato + personnummer) gir deg tilgang til selvangivelsen din.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom du trenger nye PIN-koder på skatteetaten.no/pin eller send SMS med
PINKODERfødselsnummer (11 siffer) til 02111. PIN-kodene vil bli sendt til din folkeregistrerte adresse.

2. Du kan benytte MinID. Dette er en offentlig utstedt ID. Dersom du allerede er bruker, taster du inn fødselsnummeret ditt og ditt personlige passord. Du vil da motta en engangskode på sms eller e-post som du må benytte for innlogging.

Dersom du er ny bruker, trenger du PIN-kodene utsendt fra Skatteetaten for å opprette en brukerprofil.

Problemer med innlogging? Altinn leter etter feilen

3. Du kan benytte et Buypass smartkort med elektronisk ID. For å benytte deg av dette, trenger du en PC med innebygget eller ekstern smartkortleser. Du må også sørge for at smartkortet er oppgradert til en kvalifisert ID før det kan tas i bruk på Altinn, og denne oppgraderingen koster 59 kroner. Smartkortet benyttes sammen med din personlige PIN-kode for å logge inn til selvangivelsen.

>>>Les mer om Buypass smartkort

MANGE MULIGHETER: Tallene er klare. Det er bare å velge foretrukket innloggingsmetode. Foto: Altinn.no
MANGE MULIGHETER: Tallene er klare. Det er bare å velge foretrukket innloggingsmetode. Foto: Altinn.no Vis mer

Artikkelen fortsetter under bildene.

Ikke helt intuitivt kanskje, men nederst kan du klikke videre for å se selvangivelsen din. Foto: Altinn.no
Ikke helt intuitivt kanskje, men nederst kan du klikke videre for å se selvangivelsen din. Foto: Altinn.no Vis mer


MERK! Altinn.no har store trafikkproblemer, og mange får derfor ikke logget seg på for å sjekke selvangivelsen. Les mer om saken her.

Ikke alle får i posten

Noen kan vente forgjeves på papirutgaven av selvangivelsen. Det er fort gjort å glemme, men mange nordmenn har benyttet seg av muligheten til å kun motta selvangivelsen elektronisk og vil derfor ikke få den tilsendt i posten.

Har du tidligere valgt å motta selvangivelsen kun elektronisk, vil du få sms og e-post om at selvangivelsen er tilgjengelig på skatteetaten.no.

1 av 3 rotet bort kodene

Leter du febrilsk etter PIN-kodene, er du trolig ikke alene. Mens mange har sirlig orden i denne typen papirer, er det ikke alle som har like god kontroll.

På denne tiden i fjor stilte vi våre lesere spørsmålet "Aner du hvor du har PIN-kodene dine?" Av de 4.183 leserne som svarte, var det hele 34 prosent som mente at kodene ganske sikkert hadde forsvunnet i rotet.

Slik fordelte svarene seg i vår uhøytidelige spørring på samme tid i fjor.
Slik fordelte svarene seg i vår uhøytidelige spørring på samme tid i fjor. Vis mer


Gode eller dårlige nyheter fra skattekontoret? Del med andre i debatten under!