Skattesats for IPS

Du kan ikke være sikker på hvor mye du må skatte av IPS-utbetalingen din

Når du sparer til pensjon med IPS, er det skattesatsen på utbetalingstidspunktet som er gjeldende.

IPS-SPARING: Selv om du får fratrukket 24 prosent på skatten nå, er det ikke sikkert satsen er den samme når du skal ta pengene ut igjen. Foto: Goodluz/Shutterstock/NTB scanpix.
IPS-SPARING: Selv om du får fratrukket 24 prosent på skatten nå, er det ikke sikkert satsen er den samme når du skal ta pengene ut igjen. Foto: Goodluz/Shutterstock/NTB scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Individuell pensjonssparing (IPS) har vært på manges lepper den siste tiden, etter at pensjonsspareløsningen ble relansert 1. november.

«Nye IPS» gir deg, blant annet, mulighet til å spare opp til 40.000 kroner i året, mot 15.000 kroner tidligere.

Utbetalingene fra pensjonsspareløsningen beskattes som alminnelig inntekt, altså 24 prosent ifølge dagens skattesats.

Det vil si at hvis du sparer det årlige maksbeløpet, får du 9.600 kroner igjen på skatten, men dette er ikke en «skattegave» til odel og eie. Skatten må betales tilbake når du tar pengene ut av IPS.

- Det vil være gjeldende skattesats for alminnelig inntekt på utbetalingstidspunktet som gjelder for beskatning når du tar pengene ut av IPS, sier Kasper Gisholt i Finansportalen.

Dette står også i skatteloven, at utbetaling fra avtaler om individuell sparing til pensjon skal skattlegges som kapital inntekt.

Usikkert hvilke skattesatser som vil gjelde

Det betyr følgende: Hvis du tar ut pengene fra pensjonsspareløsningen om ti år, kan du ikke være sikker på hvilke skattesatser som gjelder.

I tråd med skatteforliket av 2016, har regjeringen foreslått å senke skattesatsen fra 24 til 23 prosent neste år, ifølge forslag til statsbudsjett.

Kasper Gisholt, nettansvarlig for pensjon i Finansportalen. Foto: Ole Walter Jacobsen.
Kasper Gisholt, nettansvarlig for pensjon i Finansportalen. Foto: Ole Walter Jacobsen. Vis mer

Skattereglene kan selvfølgelig bli endret, men slik det ser ut nå, vil det være 23 prosent som er skattesatsen fra 2018 og fremover, ifølge Finansportalen.

- Det ble uttalt i forbindelse med skatteforliket at det kan bli aktuelt med ytterligere reduksjoner, sett hen til utviklingen internasjonalt og i våre naboland, sier Gisholt.

Heller ikke Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea, kan spå de fremtidige skattesatsene. De vil avhengige av gjeldende skattepolitikk i utbetalingsåret.

- Det kan likevel være verdt å merke seg at historisk har myndighetene enten gitt overgangs- eller særregler dersom rammebetingelsene rundt pensjonssparing har blitt endret, sier Reitan.

Selskapsskatten kan være avgjørende

Det vil være en fordel for IPS-sparerne dersom skattesatsene er lavere på utbetalingstidspunktet, mens det er en ulempe om de er høyere.

Viktig å vite om IPS

  • Skattefordelene må reinvesteres for å være lønnsomme. Penger som investeres i IPS vil bli låst til pensjonsalder. Utbetalingen kan tidligst starte når du er 62 år.
  • Utbetalingen av pengene trenger ikke å skje fra når du faktisk går av med pensjon, men må skje over minimumperiode på 10 år og fram til du er minst 80 år. Det vil si at hvis du går av med pensjon når du er 62 år, må pengene spres over 18 år.
  • Utbetalingene fra IPS beskattes som alminnelig inntekt, som er 24 prosent etter dagens sats, og dette gjelder hele beløpet, altså både innbetalinger og avkastning.
  • 40.000 kroner er maksbeløpet du kan spare per år, men du må ikke spare så mye. Den utsatte skatten må betales når pengene tas ut av kontoen.
  • IPS er unntatt formueskatt, og du betaler ikke skatt på løpende avkastning.
  • Pengene du setter inn på IPS-konto investeres i en ferdig utformet investeringsprofil eller i en fondsportefølje du velger selv.
  • Hvis du har lenge igjen til pensjonsalder, er det lurt å ha en høy aksjeandel. Etter hvert som pensjonsalderen nærmer seg, kan du nedjustere risikoen og aksjeandelen.
  • Innenfor IPS kan du bytte fond skattefritt og uten omkostninger.

Kilde: Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

I skattereformen fra 1992 ble skattesatsen på alminnelig inntekts satt til 28 prosent, og den holdt seg på det nivået til og med 2013. Etter det har skattesatsen blitt gradvis redusert.

- Reduksjonen i skatt på alminnelig inntekt for personer, følger av redusert selskapsskatt, som igjen er et resultat av internasjonal skattekonkurranse, sier Lars-Erik Borge, professor ved Institutt for samfunnsøkonomi ved NTNU.

Det er vanskelig å si om denne skattekonkurransen vil fortsette, ifølge Borge, eller om landene lykkes med å holde selskapsskatten oppe.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer