Mange tror at de kan slette navnet sitt fra skattelistene. Men det er ikke mulig. Foto: Per Ervland
Mange tror at de kan slette navnet sitt fra skattelistene. Men det er ikke mulig. Foto: Per ErvlandVis mer

Du kan ikke slette deg fra skattelistene

Selv om mange tror det er fullt mulig.

For nesten to uker siden lanserte Datatilsynet den nye tjenesten Slettmeg.no, som skal hjelpe nettbrukere til å få bedre kontroll over informasjon som ligger ute på nettet.

Siden lanseringen har pågangen fra folk som har henvendt seg vært svært stor.

- Vi har fått over 400 henvendelser. Første dagen var det veldig stor pågang, og jevnt over de siste dagene har det kommet inn mellom 20 og 30 henvendelser hver dag, sier informasjonsrådgiver Ole Morten Knudsen i Datatilsynet.

Han er en av to personer som til daglig svarer på alle henvendelsene til Slettmeg.no.

LES OGSÅ: - Aner ikke hvordan jeg kan slette

Slette seg fra skattelister

De fleste henvendelsene som kommer inn, kommer fra folk som ønsker å slette informasjon om seg selv på nettet.

- Vi klarer å hjelpe en del mennesker, og vi vet det er forsvunnet ting fra nettet etter at folk har tatt kontakt med oss.

Men det er ikke all informasjonen Datatilsynet kan hjelpe deg å slette.

- Mange av henvendelsene er fra folk som ønsker å slette seg fra skattelistene. Dette hadde vi egentlig regnet med skulle komme, og det er jo lov til å spørre, men det er noe de må ta med politikerne, sier Knudsen til DinSide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For det er lite du kan gjøre for å slette informasjonen på skattelistene. Ordningen har vært omdiskutert, men enn så lenge blir skatteopplysningene liggende ute til fritt innsyn av alle som vil se dem.

Søk i skattelistene

40 pluss

- Vi ser at det er en del over 40 år som ringer, fordi de sliter med å forstå nettet. Det er også noen unge, men langt fra så mange som vi trodde på forhånd, sier Knudsen.

De aller fleste henvendelsene dreier seg om Facebook.

- Ganske naturlig, når det er såpass mange nordmenn som er brukere der, og fordi det er der folk legger ut mye personlig informasjon.

DinSide har tidligere skrevet at selv om det kan være utfordrende å få slettet informasjon på Facebook, skal det ikke være umulig å få til en dialog med nettgiganten.

Her finner du en oversikt over hvilke skjemaer du bør fylle ut for å komme i kontakt med Facebook:

Kanskje de viktigste sidene på Facebook

Ikke forvent all verden

Siden strømmen av henvendelser til Datatilsynet er blitt så stor, bør du ta en titt på Slettmeg.nos nettsider, og se om du kan finne den informasjonen du trenger, før du eventuelt tar kontakt.

Husk at Datatilsynet i prinsippet bare hjelper til å opprette en dialog mellom nettsamfunnene og brukeren, og har ikke mandat til å kreve at for eksempel Facebook fjerner informasjon som noen av en eller annen grunn finner krenkende.

I et intervju med DinSide sier Datatilsynet-direktør Georg Apenes at vi ikke må tro at nettgiganter som Google og Facebook skal kunne ta hensyn til hva enkelte nordmenn ikke liker.

- Vi lever i en verden som blir stadig mer globalisert, og vi kan vanskelig vente oss at store aktører som Google skal kunne tilpasse seg norske forhold. Vi må tilpasse oss dem, har Apenes uttalt til DinSide.

Apenes sier også at det heller ikke er ønskelig å kreve at nettgigantene tilpasser seg norske forhold, gjennom for eksempel å gå til rettssak mot bedriftene.

- Konfliktløsning i Norge betyr altfor ofte å gå til retten, der én av partene blir glad, mens den andre taper, sier Apenes, som sier at Datatilsynet håper på å kunne bidra til å skape en felles forståelse, der begge partene ender opp halvfornøyde, sier Apenes til DinSide.