Du bare MÅ til Hawaii, men banken sier nei til å gi deg enda mer kreditt. Løsningen er nær - henvend deg til et kortselskap.
Du bare MÅ til Hawaii, men banken sier nei til å gi deg enda mer kreditt. Løsningen er nær - henvend deg til et kortselskap.Vis mer

Du kan gå amok med kredittkort

Hvis du av en eller annen grunn er ute etter mest mulig kreditt, er det bare å sette i gang. Du kan ha så mange kredittkort med så mye kreditt du bare ønsker.

Er du uten negative betalingsanmerkninger, har du i likhet med 95 prosent av norske lønnstakere muligheten til å gå amok med kredittkort.

Årsaken er at banker, kortselskaper og kredittopplysningsbyråer ikke har mulighet til å kontrollere hverandres kundedatabaser. Noe som heller ikke er lovlig, ifølge Datatilsynet.

Det er derfor ingen andre enn deg selv som sitter med oversikt over hvor mye du har tilegnet deg av kreditter. For deg medfører dette både fordeler og ulemper.

Du kan gå amok med kredittkort

  1. Hvor lenge kan du gå amok?

Fordel er det hvis du er blakk, men har muligheten til et gunstig kjøp eller en gunstig reise. Dessuten gir det trygghet å vite at du har midler til rådighet dersom noe uforutsett skulle skje.

For den ustrukturerte og ufornuftige er det lett å bli kredittkortslave. Har du for eksempel brukt det du har av kreditter på eksisterende bankkort, og banken ikke vil gi deg mer kreditt, er det en enkel sak å skaffe seg kreditt andre steder. Enten via forbrukslån i andre banker, eller hos noen av de frittstående kredittkortselskapene.

Ubegrenset kreditt

Både Diners Club og American Express gir deg i prinsippet ubegrenset kreditt – i 40 dager vel å merke.

- Det er ikke knyttet andre krav til et American Express kort enn god betalingshistorikk, opplyser Nicolay Lorentzen overfor DinSide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Diners Club krever at du er over 25 år, i fast jobb og en minimum brutto inntekt på 180.000 kroner.

- Utover dette er eneste betingelse at det ikke er registret negative betalingsanmerkninger på personen, sier markedsdirektør Lars Myhre-Nilsen i Diners-Club til DinSide.

Begge selskapene har imidlertid rutiner som sørger for kontroll og innhenting av sikkerhetsstillelse ved store kjøp.

Verken Lorentzen eller Myhre-Nilsen ønsker å opplyse om hvor kontrollgrensene går.

- Våre kunder opparbeider seg slingringsmonn på bakgrunn av bruks- og betalingshistorikken, sier Lorentzen.

Basert på tillit

Norske banker er oppmerksomme på at de ikke har kontroll over hva kunden hamstrer av kreditt andre steder enn hos hovedbankforbindelsen.

- Vi har hatt noen skrekkeksempler på kunder som betaler gjeld på eksisterende kort ved å bestille nye, kan en av DnB Korts kundebehandlere fortelle. I et av tilfellene kom kredittkortgjelden opp i flere hundre tusen kroner.

- Det er imidlertid lite lurt å føre oss bak lyset. Dersom det oppstår betalingsvanskeligheter, får vi informasjon før eller siden, sier informasjonsdirektør Kjell Flø i Kreditkassen til DinSide.

Flø understreker at forholdet bank/kunde på dette området er basert på tillit.

- Dersom vi oppdager at kunder bevisst fører oss bak lyset, blir vi ikke blide. Men i det store og det hele er ikke dette noe problem. Det er de færreste som tar seg vann over hodet på denne måten, sier han.

Fire måneder uten grenser

Personer som lar seg friste til å fråtse uhemmet i kreditt kan holde det gående i godt over fire måneder før personen får avslag ved søknad om enda mer kreditt.

- Vi skulle gjerne hatt verktøy som gjorde det mulig å korte ned på denne tiden, men dessverre tillater ikke regelverket dette, sier assisterende direktør i kredittopplysningsbyrået Dun & Bradstreet, Elin Stubberud, til DinSide.

Tidligere hadde byrået hjemmel til å opplyse om hvor mange ganger en person hadde blitt kredittvurdert over nærmere bestemte tidsperioder.

- Denne form for oppplysning kunne fortelle både oss og bankene om noe var i gjære, men Datatilsynet har bestemt at slike opplysninger ikke er lovlig ut fra hensynet til personvern, sier Stubberud.

Bankene har heller ikke selv anledning til å undersøke en persons kundeforhold i tidligere banker.

Relaterte artikler

2499 TARGET="_top">Hva bør du vite om kredittvurdering?

Kreditt og personopplysningsbyråer gir informasjon om din kredittverdighet. Hva kan de egentlig samle inn, hvem får se på opplysningene, og hvordan skal du få rettet eventuelle feil?

1403 TARGET="_top">Hvor kredittverdig er du?

Norske banker samarbeider med kredittopplysningsbyråer. Byråene har avanserte metoder for å rangere deg som kunde. CreditInform rangerer din kredittverdighet på en skala fra 0 til 100, mens Dun & Bradstreet bruker en poengskala som går fra 0 til 300. (06:58 24/08-1999)

1398 TARGET="_top">Kvinner over 40 mest kredittverdig

Hvem er mest kredittverdig i landet her?(06:57 26/08-1999)

5125 TARGET="_top">Sjekk selv om leietaker er betalingsdyktig

Det er fullt mulig for enhver utleier å sjekke leietakeres kredittverdighet. (06:57 13/09-1999)