Fikk du ikke registrert endringene dine før fristen for å levere selvangivelsen gikk ut 30. april? Fortvil ikke, det er fortsatt mulig å sikre seg et korrekt skatteoppgjør.  Foto: Tuva Moflag
Fikk du ikke registrert endringene dine før fristen for å levere selvangivelsen gikk ut 30. april? Fortvil ikke, det er fortsatt mulig å sikre seg et korrekt skatteoppgjør. Foto: Tuva MoflagVis mer

Du kan fortsatt forandre på selvangivelsen

Men du må vente til du har mottatt skatteoppgjøret.

Ordningen med leveringsfritak gjør at ingen i praksis glemmer å levere selvangivelsen. Ved midnatt 30. april leverer selvangivelsen seg selv med de opplysningene Skatteetaten har fylt inn for deg.

Men det kan jo være relevante endringer du har glemt å føre opp fristen gikk ut. Og mange ergrer seg sikkert over fradragskronene de går glipp av fordi de ikke endret selvangivelsen i tide. Men fortvil ikke, det er fortsatt mulig å endre på selvangivelsen.

Les også: Sjekk om du bør sette opp boliglånsrenten din

Kan fortsatt endre i Altinn

Skatteetaten oppgir at det fortsatt er mulig å logge seg inn i Altinn og gjøre endringer. Men gjør du endringer nå, kan det kan få konsekvenser for når du får skatteoppgjøret ditt.

– Gis de nye opplysningene så sent at skattekontoret ikke rekker å behandle dem under ordinær ligningsbehandling, behandles det som en endringssak som innebærer noen måneders ekstra saksbehandlingstid, sier fungerende kommunikasjonsdirektør Anette Bjerke.

En annen løsningen for deg som har glemt å føre opp fradrag, er å klage på skatteoppgjøret når det kommer. Skatteoppgjøret kommer i puljer, og de første får skatteoppgjøret i slutten av juni. Deretter har du en periode på seks uker hvor du kan endre på selvangivelsen i form av en klage til Skatteetaten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og du kan klage selv om du burde ha gjort jobben allerede i april. Skatteetaten er opptatt av at alle skal få et riktig oppgjør, og det er således ingen begrensninger i hva man kan klage på.

I klagen må det fremkomme hva du mener er feil, og klagen må være begrunnet. Klagen kan sendes elektronisk eller via brev til skattekontoret. Elektronisk klage sendes inn via Altinn.

Les også: Sjekk hvordan nygifte kan spare skattekroner

Dette klager vi på

I forbindelse med fjorårets skatteoppgjør opplyste Skatteetaten hva folk stort sett klager på:

– En god del gjelder fradrag i inntekten. I noen tilfeller er det skattytere som har benyttet leveringsfritak og som ikke har krevd fradrag i selvangivelsen sin, i andre tilfeller har skattyter gjort krav på fradrag som skattekontoret ikke har godtatt. En annen vanlig klageårsak er skatteklasse, det vil si skattytere som er liknet i skatteklasse 1, men som senere krever skatteklasse 2, fortalte Anette Bjerke, senior kommunikasjonsrådgiver i Skatteetaten til DinSide den gang.

For mange er det nærmest mer en angrefrist enn en klagefrist. DinSides råd for selvangivelsen 2012 er dermed like aktuelle når du skal klage. Men gjør det i god tid denne gangen, da!