Du kan fortsatt få penger for gamle sedler

Mot et gebyr kan du fortsatt veksle inn utgåtte sedler.

<b>500 MILLIONER:</b> Selv om disse sedlene ikke har vært i bruk siden 90-tallet, er fortsatt i overkant av 500 millioner kroner på avveie. Foto: NORGES BANK
500 MILLIONER: Selv om disse sedlene ikke har vært i bruk siden 90-tallet, er fortsatt i overkant av 500 millioner kroner på avveie. Foto: NORGES BANK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når nye sedler om mynter blir satt i produksjon, forsvinner de gamle ut - sist da 50-øringen sluttet å sirkulere som mynt i 2012.

Men ikke alle er like flinke til å levere fra seg gamle penger, som kanskje ligger godt bevart i madrasser, konvolutter og sparegriser rundt omkring.

Seddelserien som forsvant ut i 2001 er et eksempel på dette - altså sedlene du ser på bildet over.

- Når det gjelder seddelutgave VI utgjør utestående beløp i overkant av 500 millioner kroner, forteller Andreas Andersen, seniorrådgiver i Norges Bank til Dinside.

Se også hvordan de nye sedlene blir, som kommer i 2017.

Levér inn mot gebyr

Om det faktisk ligger 500 millioner kroner rundt omkring i norske hjem, kan man spørre seg. Som Andersen påpeker, gir det utestående seddelbeløpet kun informasjon om hva som ikke er kommet tilbake til Norges Bank, og at de antar at en del av dette har gått tapt.

BYTTE? Også om en seddel er revet, kan man få byttet den inn mot en ny seddel - naturlig nok av samme verdi. Foto: KRISTIN SØRDAL
BYTTE? Også om en seddel er revet, kan man få byttet den inn mot en ny seddel - naturlig nok av samme verdi. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Men det kan lønne seg å se ekstra nøye etter de gamle tusenlapper, da Norges Bank tidligere har informert om at tusenlapper for store verdier er på avveie fra denne seddelserien.

Skulle du komme over noen av disse sedlene, kan du faktisk få byttet dem inn mot et gebyr, selv om den egentlige fristen for å løse inn sedlene gikk ut for noen år siden.

Norges Bank har nemlig endret praksis, slik at du nå kan veksle inn gamle sedler og mynter mot et gebyr på 250 kroner. Du fyller da ut et eget skjema, og sendes eller leveres til Norges Bank. Her kan du lese mer om hvordan du går frem for å veksle inn pengene.

Også enda eldre sedler og mynter kan veksles inn, her ser du hvilke.

LES OGSÅ: Ødelagt en seddel? Slik får du en ny

Større verdi som samlersedler?

En annen mulighet om du faktisk skulle komme over noen av de bortkomne millionene, er å sjekke samleverdien. Ifølge Andreas Andersen i Norges Bank er det verdt å merke seg at eldre seddelutgaver og mynter kan ha samleverdi som er høyere enn det seddelens innvekslingsverdi.

Er man i tvil bør man derfor ta kontakt med en mynthandler.

Ifølge Henning Roschberg ved Roschberg Mynthandel i Oslo, er det veldig store avvik på hva sedler fra disse gamle seddelutgavene er verdt.

- En typisk pris for pent behandlede samlersedler av utgave fire og fem, er cirka fire ganger nominell verdi. Utgave seks er litt for ny, og koster ikke like mye, forteller han.

Her ser du hvordan sedler fra utgave fire og utgave fem ser ut. Utgave seks er sedlene som er omtalt her i artikkelen.

Se også hvorfor de nye sedlene blir impregnert.