Du kan fortsatt binde renta

Ikke siden 2006 har så mange bedt om fastrente.

Tåler du fortsatt en rente på 7-8 prosent? Foto: Colourbox.com
Tåler du fortsatt en rente på 7-8 prosent? Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Antall nordmenn som binder boliglånsrenta si stiger, ifølge ferske tall fra Statistisk sentralbyrå. Fastrenteandelen av finansforetakenes utlån til husholdninger var 9,2 prosent ved utgangen av 1. kvartal i år, en økning på 2,4 prosentpoeng fra utgangen av 4. kvartal 2008. Denne andelen er nå på sitt høyeste nivå siden 2. kvartal 2006.

De lange fastrentene har steget noe siden vi anbefalte våre lesere å vurdere å binde renta tidligere i år, men fastrentene ligger fortsatt på et relativt lavt nivå. Gjennomsnittlig flytende boliglånsrente siden 1996 er 6,3 %. Beste fastrentelån for fem år ligger, ifølge Finansportalen, på 4,7 prosent effektiv rente på fem år. Vil du binde for ti år, er beste fastrente nå 5,4 prosent effektiv rente.

Vær oppmerksom på at finansuroen trolig vil holde de flytende rentene langt nede de neste ett-to årene, og allerede i sommer kan det bli rentefest for deg med boliglån. Vurderer du å binde renta, bør du derfor tenke langsiktig, og i hvert fall ikke velge tre års binding.

Garanterer ikke lønnsomhet

Om du binder renta nå, har du ingen garanti for at dette vil være mer lønnsomt enn flytende rente. Det er imidlertid en myte at de som binder renta aldri kan tjene på dette. De som for eksempel bandt i 2004, kom litt bedre ut av dette enn de med flytende renter .

Binding av renta har både fordeler og ulemper:
Her finner du argumenter både for og imot

Om du skulle ønske å innfri et fastrentelån underveis, enten for å bytte tilbake til flytende rente, eller fordi du skal selge boligen som tjener som pant for lånet, kan du måtte betale overkurs. På den annen side kan du cashe inn en underkursgevinst om nye fastrentelån skulle bli vesentlig dyrere underveis i nedbetalingsperioden din. Da kan du gå i banken og kreve å få innfri lånet ditt til en lavere pris enn pålydende.

Les også: Ikke gjør som banken din sier

Ta høyde for høyere renter

Selv om rentene nå er lave, må du ta høyde for høyere boliglånsrenter.

Det er den langsiktige renteutviklingen som er relevant ved boligkjøp, i tråd med perspektivet på investeringen og nedbetalingstiden. De som kjøper bolig, og bankene som yter lån, må ta høyde for at den flytende renten over tid gjennomsnitt vil være rundt 6 prosent og tidvis høyere, melder Norges Bank i rapporten Finansiell Stabilitet 1/09.

Norges Bank skriver også at flere fastrenteavtaler kan gjøre husholdningenes finansielle tilpasning mer stabil. Andelen lån med fast rente til husholdninger har falt de siste fem årene, fra 16 prosent i 2004 til 6 prosent ved utgangen av 2008. Norges Banks utlånsundersøkelse viser at etterspørselen etter lån med fast rente økte i første kvartal i år, og bankene forventer at etterspørselen vil kunne stige noe også i andre kvartal.

Les mer om fastrente her