Du kan få mindre feriepenger

Arbeidsgivere har ulik praksis rundt utbetaling av feriepengene.

Pengene kommer, men beløpene som ender på konto, kan være forvirrende. Foto: Colourbox.com
Pengene kommer, men beløpene som ender på konto, kan være forvirrende. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sommeren nærmer seg, og det gjør også feriepengene. Dermed kommer også spørsmålene.

For mens noen får mindre penger på juni- eller julilønnen, så får andre mindre feriepenger. I alle fall virker det sånn.

Forklaringen er som følger:
Fordi du får feriepenger for de dagene du har ferie og lønn for de dagene du jobber, så får du naturligvis ikke dobbelt opp. Det vil si at du blir trukket i lønn for de fem eller seks ukene du har ferie.

Arbeidsgiveren kunne trukket deg i lønn akkurat de dagene du faktisk har ferie, men de fleste gjør dette likt for alle ansatte; de trekker hele julilønnen og litt av junilønnen, eventuelt hele junilønnen og litt av julilønnen.

Trekker av feriepengene

Har du fem ukers ferie, regnes dette som 30 virkedager. Du trekkes altså i lønn én måned (som regel juli) som er 26 virkedager, og de fire resterende virkedagene trekkes du i juni. Disse trekkes om 4/26 månedslønn.

Noen arbeidsgivere velger imidlertid å trekke disse fire dagene (eventuelt mer dersom du har mer enn fem uker ferie) fra feriepengene i stedet for fra lønnen. Du vil derfor se at du får trekk i feriepengene på utbetalingsslippen.

Årsaken er antakelig at arbeidstakere liker å ha en viss forutsigbarhet i den vanlige månedslønnen, og derfor trekker noen arbeidsgivere heller litt fra den store potten som heter feriepenger. Dermed kan du få mindre utbetalt enn det som står oppført på årsoppgaven fra arbeidsgiver, men på totalen går det ut på det samme.

Se også: Spørsmål og svar om feriepenger

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!