Våre lesere har alltid spørsmål om feriepenger. Årsaken er blant annet at noen blir trukket i feriepenger før utbetaling. Foto: Colourbox.com
Våre lesere har alltid spørsmål om feriepenger. Årsaken er blant annet at noen blir trukket i feriepenger før utbetaling. Foto: Colourbox.com Vis mer

Du kan få mindre feriepenger

Noen får mindre utbetalt enn de tror. Her er den logiske forklaringen.

Publisert
Sist oppdatert

Kanskje har du tatt frem kalkulatoren eller brukt vår feriepengekalkulator og beregnet hva du får i feriepenger i år. Kanskje har du allerede planlagt hvordan du skal bruke hver eneste krone.

Noen lønnstakere får utbetalt mindre feriepenger enn det de i teorien har krav på. På totalen kommer disse imidlertid helt likt ut med alle andre. Det handler bare om hvordan arbeidsgiveren fordeler feriepenger og lønnsutbetalinger gjennom sommermånedene.

Samme lønn, mindre feriepenger

Fordi du får feriepenger for de dagene du har ferie, og lønn for de dagene du jobber, får du ikke dobbelt opp. Du blir altså trukket i lønn for de ukene du har ferie.

Arbeidsgiveren kunne trukket deg i lønn akkurat de dagene du faktisk har ferie, men de fleste gjør dette likt for alle ansatte; de trekker hele julilønnen og litt av junilønnen, eventuelt hele junilønnen og litt av julilønnen.

>>> Spørsmål og svar om feriepenger

Trekk i feriepengene

Noen arbeidsgivere velger imidlertid å trekke deg av feriepengene: Har du fem ukers ferie, regnes dette som 30 virkedager. Du trekkes altså i lønn én måned (som regel juli) som er 26 virkedager, og de fire resterende virkedagene trekkes du i juni. Dette blir trukket som 4/26 månedslønn.

Noen arbeidsgivere velger imidlertid å trekke disse fire dagene (eventuelt mer hvis du har mer enn fem uker ferie) fra feriepengene i stedet for fra lønnen. På utbetalingsslippen vil du derfor se at du har fått trekk i feriepengene. Totalt har du likevel fått det du har krav på.

Årsaken til at noen arbeidsgivere gjør det slik, er antakelig at arbeidstakere liker å ha en viss forutsigbarhet i den vanlige månedslønnen, og derfor blir de heller trukket av feriepengene. Derfor kan du altså få mindre utbetalt enn det som står oppført på årsoppgaven fra arbeidsgiver, men på totalen går det ut på det samme.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer