Du kan få datavirus

Noen mennesker kan faktisk bli infisert av pc-en og mobilen. Sjekk hvordan det er mulig!

Gasson sier i en pressemelding at risikoen for at mennesker blir infisert av datavirus øker i takt med utvikningen av datastyrte implantater. Og denne utviklingen er rask. Foto: Colourbox
Gasson sier i en pressemelding at risikoen for at mennesker blir infisert av datavirus øker i takt med utvikningen av datastyrte implantater. Og denne utviklingen er rask. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En forsker ved Reading universitet i Storbritannia er den første i verden som har fått den tvilsomme æren å bli infisert av datavirus.

Mark Gasson heter stakkaren. Han fikk virusinfeksjon i en databrikke som satt i armen hans.

Les også: De 10 verste datavirusene

Kan ramme pacemakere

Brikken hadde blitt plassert der som et ledd i en forskningsstudie, som nettopp gikk ut på å se på risikoen for datavirus i utstyr som er implantert i menneskekroppen.

Pacemakere og implanterte høreapparater er eksempler på slikt utstyr. Det er jo ikke så rent få som går rundt med litt ekstrautstyr i kroppen.

Les også: - Gratis antivirus er best

Gasson sier i en pressemelding at risikoen for at mennesker blir infisert av datavirus øker i takt med utvikningen av datastyrte implantater. Og denne utviklingen er rask.

- Forskningen vår viser at teknologien rundt implantater har nådd så langt at implantatene kan kommunisere med annet datautstyr, samt lagre og manipulere informasjon.

- I prinsippet er de minidatamaskiner. Det betyr at de i likhet med andre datamaskiner kan bli infisert av datavirus. Teknologien som omfatter implantater må derfor holde tritt med utvikingen for øvrig, slik at implantatene er trygge å bruke også i fremtiden, sier Mark Gasson.

- En voldsom opplevelse

Det var en RFID-brikke (Radio Frequency Identification) som ble implantert i forskerens arm. Mindre avansert utstyr av denne typen brukes ved ID-merking av kjæledyr, samt for å merke klær og lignende i butikker for å hindre tyveri.

Les også: Offentlige nettsteder sprer virus

Databrikken som satt i Gasson var der for å sikre ham adgang til universitetet han jobber ved og til mobiltelefonen hans. Han kunne også spores opp ved hjelp av denne brikken.

Brikken ble virusinfisert etter at Gasson hadde brukt den et år. Viruset ødela datasystemet som ble brukt til å kommunisere med brikken.

- Etter å ha gått med brikken i et år følte jeg at den var en del av kroppen min. Da brikken ble virusinfisert var det en overraskende voldsom opplevelse for meg - nettopp fordi jeg var så nært knyttet til brikken, og fordi situasjonen var helt utenfor min kontroll.

Gasson mener denne opplevelsen representerer et glimt inn i morgendagens problemer. En virusinfeksjon kan få langt større konsekvenser dersom den rammer for eksempel en pacemaker, som jo støtter hjertefunksjonen til mennesker.