Du kan bli syk av boliglånet

Ny rapport: Stress på grunn av boliglånet kan skade helsen din. Nå etterlyser eksperter tiltak.

Publisert
Sist oppdatert

Å eie sitt eget hjem er en drøm for mange, men nå advarer forskere fra British Medical Association: Problemer med avbetalingene kan gjøre deg syk, mener de.

Professor Roger Burrows, som er en av forskerne bak rapporten, sier at problemene med å miste hjemme sitt ikke bare må ses på som økonomiske.

- Hele prosessen fra man henger etter med avbetalingene til huset må selges kan ta 12 til 18 måneder, noe som er en lang tid å være stresset på.

- Alkoholkonsumet og røykingen øker i løpet av den perioden, og det samme gjør sjansene for forholdsbrudd. Risikoen for å bli involvert i bilulykker øker også, sier han til British News.

Ekspertene bak rapporten anbefaler at det startes en gruppe som jobber med boliglånsrelaterte helseproblemer.

- Vi må sette inn ressurser så det finnes et sikkerhetsnett når det går galt, sier Burrows.

Utredningssjef Dag Refling i Huseiernes landsforbund har ikke ny statistikk på hvor mange tvangssalg av boliger det er i Norge, men tror ikke det er et like stort problem her som i England.

- Jeg har ikke inntryk av at problemer med boliglånet er den største bøygen om dagen, men det er klart at god rådgivning er veldig viktig for mennesker som kommer opp i en slik situasjon, sier han.

Han tror ikke det finnes rådgivere med kompetanse på både økonomi, jus og psykologi som kan ta seg av slike problemer i Norge.

Mozon.no, 12.05.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer