<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer

Du kan bli overfølsom av søvnmangel

Blir du lett gretten av for lite søvn? Nå kan forskere være på sporet av forklaringen.

Publisert
Sist oppdatert

Vi vet at søvnmangel kan gjøre mennesker trøtte, slitne, sure og til og med syke: En ny undersøkelse har nå sett på hvordan ulike områder i hjernen reagerer på søvnmangel.

Forskerne, fra Harvard Medical School og University of California, Berkeley, rekrutterte 26 friske personer som deretter ble delt opp i to grupper. I den ene gruppen fikk deltakerne sove normalt, mens i den andre gruppen ble de holdt våkne i 35 timer.

Visste du av søvnen gjør deg smart?:

Etterpå brukte forskerne en moderne avbildningsmetode, kalt fMRI (funksjonell magnetresonanstomografi) for å måle hjerneaktiviteten når deltakerne så på bilder.

<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer


Negativt ladede inntrykk
Det var ingen forskjell i gruppene når de ble vist nøytrale bilder. Men når de ble vist negativt ladede bilder var det hele 60 prosent mer aktivitet i amygdala, som er et hjerneområde som har med følelsesmessige reaksjoner å gjøre, hos gruppen som hadde søvnmangel.

Den store forskjellen overrasket forskerne. Ståle Pallesen, søvnforsker og førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen, synes også dette er interessant.

- Det betyr at man sannsynligvis reagerer sterkere på ubehagelig følelsesmessig stimuli når man har fått for lite søvn, sier Pallesen til DinSide Helse, men understreker at studien er å regne for grunnforskning.

God søvn – god morgen:

Svakhet i kobling
Forskerne fant også ut hvorfor det var så store ulikheter. Aktiviteten i amygdala, der forskerne så den store forskjellen, kontrolleres nemlig trolig av en annen hjernedel. Men forbindelsen mellom de to hjernedelene var svekket hos de personene som ikke hadde sovet nok.

- Det betyr at de som sover for lite sannsynligvis kan få dårligere kontroll av de emosjonelle reaksjonene, kommenterer Pallesen.

- Uten søvn, er det nesten som om hjernen går tilbake til et mer primitivt aktivitetsmønster, sier en av forfatterne, Matthew Walker ved University of California, ifølge BBC.

Han sier funnene kan kaste lys over sammenhengen mellom søvn og psykiske lidelser.

- Klinisk bevis har vist at en eller annen form for søvnavbrudd forekommer i nesten alle psykiske lidelser. Disse funnene kan si noe om hvorfor, sier han.

Les også: 15 tips for god søvn:

-Komplekst
Professor Jim Horne ved søvnforskningssenteret ved Loughborough University i England ønsker forskningen velkommen, men sier at det vil være vanskelig å bruke den for å nøste i forholdet mellom mental helse og søvn.

- Dette er et komplekst område. Den store forskjellen er at mennesker med en mental lidelse kanskje ikke er oppmerksomme på at de overreagerer eller oppfører seg irrasjonelt. Mens noen som lider av søvnmangel vil være mer obs på denne overreageringen, sier han.

- I tillegg vet vi at for lidelser som depresjon kan det å sove mindre faktisk være fordelaktig, under kyndig veiledning, sier han til BBC.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer