Myndighetene, næringlivet og en rekke organisasjoner har opprettet nettsiden Handlehvitt.no, som skal lære nordmenn hvordan de unngår å betale svart. Foto: Handlehvitt.no/DinSide
Myndighetene, næringlivet og en rekke organisasjoner har opprettet nettsiden Handlehvitt.no, som skal lære nordmenn hvordan de unngår å betale svart. Foto: Handlehvitt.no/DinSide Vis mer

Du kan betale 4.000 kroner hvitt og skattefritt

Men du må oppfylle fire krav for å slippe å skatte.

Publisert
Sist oppdatert

Selv om du får noen til å vaske hjemmet ditt, reparere bilen din, eller fikse avløpet ditt, er det ikke sikkert du trenger å betale skatt.

Du kan nemlig betale opp til 4.000 kroner i året til en privatperson som hjelper til hjemme, i hagen, med bilen eller på hytta, og samtidig sove godt om natten - selv om ingen har skattet av pengene.

Men for at du skal kunne betale opptil 4.000 kroner skattefritt, må du tilfredsstille fire krav fra skattemyndighetene:

1) Arbeidet skjer i hjemmet, på bilen eller hytta.
2) Du betaler som privatperson, utgiften føres ikke på et firma.
3) Du avtaler direkte med den som jobber for deg.
4) Den som jobber for deg har ikke firma i samme bransje.

Samtlige krav må være oppfylt, for at tjenesten skal kunne leveres skattefritt.

Husk også at selv om arbeidet ikke skjer i hjemmet, på bilen eller hytta vil det være skattefritt for mottakeren hvis beløpet er opptil 1.000 kroner i året.

LES OGSÅ: - Ikke betal med kontanter

Må fylle ut skjema

Selv om du oppfyller alle kravene til skattefritak, er det ikke bare å gi pengene i hånden til personen som utfører arbeid for deg. Du er også pålagt å fylle ut en oppgjørsblankett, som du skal gi til arbeidstakeren.

Du kan bli straffet

Trenger du en ekstra grunn for å betale hvitt? Fra januar 2011 ble jakten på skattesnytere intensivert. Dersom personen som har utført arbeidet for deg ikke betaler skatt, kan myndighetene kreve deg for oppgjør. Høyesterett har også slått fast, at dersom du betaler for eksempel håndtverkere svart, kan du risikere fengselsstraff. les mer om straff for å betale svart, på Skattetetaten.no.


Du slipper å sende inn blanketten til skatteoppkreveren, men du må ta vare på din del av blanketten. Dersom du likevel ønsker å rapportere til skattemyndighetene, kan du sende blanketten elektronisk, via Altinn.

Oppgjørsblanketten kan du laste ned fra Skatteetatens nettsider.

Vanskelig å handle hvitt

Forbrukerombudet har tidligere uttalt at det er et tankekors at så mange synes det er problematisk å finne en hvit dagmamma eller håndverker. Det kan rett og slett være vanskelig å finne noen som er villig til å betale skatt.

Heldigvis finnes det løsninger. Tidligere i år startet Ib Sverre Hansen opp tjenesten Vaskerhvitt.no, som skal hjelpe til å formidle kontakt mellom en person som trenger hjelp i hjemmet, med en person som kan utføre oppdraget hvitt og lovlig.« Vi vasker hvitt. Du slipper straff», er bedriftens slagord.

- Det har hittil vært en dundranes suksess, sier daglig leder Ib Sverre Hansen til DinSide.

Han sier at selskapet sjekker grundig hvem som utfører oppdragene, slik at kunden skal føle seg sikker på at tjenesten blir levert uten problemer.

- Mange av de som jobber svart, trenger hjelp for å komme seg inn i systemet. Vi formidler kontakt med arbeidsgiver, skriver kontrakt og sjekker at vedkommende har papirene i orden, sier Hansen.

Foreløpig er konseptet bare tilgjengelig i Tønsberg, men Hansen er i ferd med å etablere konseptet i hovedstaden.

Tips gjerne om liknende formidlingstjenester i debatten nederst i artikkelen!

Taper flere titalls milliarder kroner

Næringslivet og myndighetene setter i november et ekstra skarpt søkelys mot svart arbeid.

Grunnen er enkel: Myndighetene anslår at svart arbeid fører til at staten går glipp av flere titalls milliarder kroner i tapte skatteinntekter i året.

Svart arbeid har også store konsekvenser for arbeidslivet.

- Kjøper du svarte tjenester og arbeid, bidrar du til at de skikkelige bedriftene dør og de useriøse overtar markedet. Det undergraver også et seriøst arbeidsliv og den norske samfunnsmodellen, sier administrerende direktør i NHO, John G. Bernander, i forbindelse med kampanjen mot svart arbeid.

LES OGSÅ: Han mener at svart arbeid er helt ok

Hjelper deg å handle hvitt

NHO har sammen med Skatteetaten, LO og en rekke andre organisasjoner opprettet nettsiden Handlehvitt.no, som skal få nordmenn til å droppe å betale svart.

En undersøkelse gjort tidligere i år, viser at det er mange som kan ha godt av å ta en titt på denne siden. I undersøkelsen, utført av Opinion, kom det frem at én av fem nordmenn innrømmer å ha kjøpt svart arbeid de siste to årene.

Nesten halvparten av alle som sier de har kjøpt svart de to siste årene, har kjøpt renholds- og vasketjenester. Andelen svart arbeid er også høy for andre håndverkstjenester som maler (28 prosent), murer (21 prosent) og snekker (19 prosent).

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer