Inkasso er ikke det største problemet om forsikringsregningen ikke betales i tide. Foto: Kim Jansson
Inkasso er ikke det største problemet om forsikringsregningen ikke betales i tide. Foto: Kim JanssonVis mer

Du har mange uker på deg

Forsikringsselskapet gir deg god tid på å betale, men en dag står du uten dekning.

De fleste forstår at du må tegne forsikring før uhellet er ute hvis du skal få utbetalt noe fra forsikringsselskapet, men hva når du ikke har betalt regningen? Kan du likevel regne med å få utbetalt forsikringspenger hvis noe går galt?

– Nei, så enkelt er det ikke, og problemstillingen er dessverre altfor godt kjent hos oss i bransjen. Mange eksempler er fatale og tragiske, sier pressetalsmann Roald Stigum Olsen i forsikringsselskapet Tryg.

Han viser blant annet til en brann tidligere i år hvor en enebolig ble totalskadet. Flere biler gikk også med i brannen.

Pressetalsmann i Tryg Roald Stigum Olsen kjenner til mange eksempler hvor personer mister alt fordi forsikringsregningen ikke var betalt i tide.
Pressetalsmann i Tryg Roald Stigum Olsen kjenner til mange eksempler hvor personer mister alt fordi forsikringsregningen ikke var betalt i tide. Vis mer


– Vi hadde nok hatt forsikringsdekningen på huset i sin tid, men den var for lengst opphørt på skadetidspunktet på grunn av manglende betaling. Den skadelidte hadde antakelig også forsikret huset sitt i andre selskaper etter at vi hadde forsikringsrisikoen, men også disse var ute av kraft på grunn av manglende betaling, forteller Stigum Olsen.

SE OGSÅ: Du bør ha brannøvelse hjemme

Bør ikke skje

Eksempelet over viser at forsikringsregningene kan være noen av de viktigste regningene du betaler. Konsekvensene ved ikke å gjøre det kan være svært store.

Likevel – du har ganske god tid på deg.

Hos Tryg opphører forsikringsdekningen opp til 87 dager etter første varsel. Da har kunden allerede fått opp til fem betalingskrav fra selskapet. Dette gjelder vanlige forsikringer for privatfolk, slik som hjem, hus, bil, helårs reiseforsikring og lignende. Men kravet for den ekstratiden selskapet har hatt risikoen din utover forfallstidspunktet består og vil eventuelt bli sendt til inkasso. Når det gjelder for eksempel ansvarsdekning på bil, vil selskapet sitte med ansvaret noen uker lenger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

SE OGSÅ: – Vi gir lavest pris uansett, sier forsikringsselskap

Tre måneder - så brenner det

Er det lik praksis hos andre forsikringsselskaper? Vi hører med If:

Emma Elisabeth Vennesland i forsikringsselskapet If advarer mot en økning i tyverier i Norge. Foto: If/Europeiske reiseforsikring
Emma Elisabeth Vennesland i forsikringsselskapet If advarer mot en økning i tyverier i Norge. Foto: If/Europeiske reiseforsikring Vis mer


– Fra betalingsfristen på 1. premievarsel og til forsikringen opphører på grunn av manglende betaling, går det minimum 28 dager hos oss, sier Emma Elisabeth Vennesland i If Skadeforsikring.

If sender først 1. premievarsel som blir sendt kunden cirka seks uker før hovedforfall, og så har du 14 dager på å betale. Betaler du ikke, går det minimum 14 dager før 2. premievarsel sendes ut, med ny betalingsfrist på 14 dager.

Får beskjed på betalingsvarselet

Og det skal være mulig å få med seg hva som er i ferd med å skje. På forsiden av 2. premievarsel står det: Dersom premien ikke er betalt innen fristens utløp, er vår forsikringsavtale med Dem opphørt. Melding om dette vil bli sendt pantehaver/långiver/leasingselskap. Betaler De etter dette tidspunkt anses dette som en anmodning om ny forsikringsavtale. Forsikringen begynner da å løpe fra dagen etter at betaling fant sted.

Også på baksiden av varselet får kunden beskjed om hva som er i ferd med å skje. Forutsetningen er at du mottar, åpner og leser posten du får.

Dårlig råd? Disse regningene betaler du først