Du har krav på ny ferie hvis du blir syk

Sjekk om du kan kreve å få nye feriedager.

<b>HUSK LEGEERKLÆRING:</b> Blir du syk i ferien, må du huske å få legeerklæring om du skal få erstattet feriedagene i ettertid. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
HUSK LEGEERKLÆRING: Blir du syk i ferien, må du huske å få legeerklæring om du skal få erstattet feriedagene i ettertid. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oppdatert 11. august 2016
Ble du syk i løpet av sommerferien, og ble sengeliggende fremfor å ligge på stranda?

Sommeren 2014 ble det gjennomført en endring av ferieloven. Denne kan gi deg rett til ny ferie som erstatning for de tapte dagene da du var syk - allerede fra første dag.

Må ha legeerklæring

Ferieloven sier nemlig følgende om sykdom i ferien:

«Arbeidstaker som har vært helt arbeidsufør i løpet av ferien, kan kreve at et tilsvarende antall virkedager ferie utsettes og gis som ny ferie senere i ferieåret.»

Men det er likevel noen krav som må oppfylles, for at du skal kunne få erstattet disse dagene:

Du må være 100 prosent arbeidsufør for å få krav på dette. Og du må dokumentere dette overfor arbeidsgiver med legeerklæring. Dette gjelder både om du blir syk før, eller i løpet av avtalte feriedager, og om du blir syk i løpet av utenlandsferien. Dersom du blir syk før ferien starter, kan du kreve å få utsatt ferien til senere i året.

Var du ikke hos legen da du var syk i sommer, vil du slite med å få gjennomslag for krav på nye feriedager overfor arbeidsgiver.

LES OGSÅ: Kan du kreve ferie i ny jobb?

Ny ferie i år?

NY FERIE: Du kan be om å få ny ferie i år, eller få den utsatt til neste år. Foto: NTB SCANPIX
NY FERIE: Du kan be om å få ny ferie i år, eller få den utsatt til neste år. Foto: NTB SCANPIX Vis mer


Feriedagene for dagene du var syk, har du rett til å ta ut i år. Om du selv vil, kan de eventuelt overføres til neste år.

Men arbeidsgiver kan for eksempel ikke nekte deg å ta ut en uke du mistet i fellesferien, bare fordi det ikke lenger er fellesferie.

LES OGSÅ:
Kan du si nei til å sjekke jobbmailen i ferien?
Derfor fungerer ferie-svindlernes knep på deg
Slik klager du deg til bedre hotellrom

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!