Du har innebygd skjønnhetsradar

Det tar millisekunder fra du ser en pen person og til du er fanget.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du kjæreste? Eller er du på jakt etter en partner? Vi oppfører oss uansett på samme måte når vi ser en pen person, ifølge forskere ved Florida State University:

Allerede det første halve sekundet etter at vi har oppdaget den vakre kvinnen ved baren eller kjekkasen på dansegulvet, har blikket vårt klistet seg fast på dem.

- Det er som magnetisme, forklarer Jon Manner, førsteamanuensis ved Florida State University, til nettstedet Physorg.com.

Sjalu kjærester
Sammen med kollegene er han en av de første som viser hvor sterkt, raskt og automatisk vi zoomer inn på de mest attraktive personene i nærheten.

Les også: Sex-spray skal gi deg draget:

«Hvis vi er sjalu eller bekymret for at partneren vår er utro, rettes oppmerksomheten mot personer av samme kjønn.»


- Hvis vi er interessert i å finne en partner, blir oppmerksomheten vår raskt og automatisk rettet mot attraktive representanter for det motsatte kjønn. Hvis vi er sjalu eller bekymret for at partneren vår er utro, rettes oppmerksomheten mot personer av samme kjønn, fordi de er konkurrenter, forklarer Manner.

Manners idé er at den biologiske evolusjonen har gjort hjernen vår i stand til å bli klar over tegn på fysisk tiltrekningskraft hos andre. Målet er både å finne en partner og å vokte ham eller henne mot potensielle konkurrenter.

Studien er publisert i tidsskriftet Personality and Social Psychology.

Hvorfor falt du for kjæresten din? Kanskje fordi også andre kvinner syntes han var tiltrekkende:

Ikke bare urdrift
Frode Thuen, professor i psykologi ved Universitetet i Bergen, er ikke overrasket over at vi tiltrekkes av pene mennesker. Men han understreker at det også er andre ting enn utseende som teller.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer


- Tiltrekning handler også om interesser og preferanser som er kulturelt betinget og som har blitt formet gjennom oppdragelse og sosialisering, understreker Thuen.

Men selv om blikket vårt skulle bli hengende ved en pen person, vil det ikke nødvendigvis få videre følger, forklarer psykologen.

- Her har forskerne bare målt den umiddelbare tiltrekningen, og det er snakk om millisekunder. Men vil vi synes at han eller hun er hyggelig og spennende når vi undersøker nærmere, sier han.

Slik blir du en sexbombe:

Kvinner like opphengt
Eksperimentene ble utført ved hjelp av spørreskjemaer og en test som inkluderte fotografier av svært pene og gjennomsnittlige menn og kvinner. Det viste seg blant annet at testdeltagerne brukte lengre tid på å flytte blikket fra de svært attraktive personene.

Du tenker kanskje at dette er typisk menn? I så fall tar du feil! Det var nemlig nesten ingen forskjell mellom kjønnene, konstaterer Manner overrasket.

- Kvinner viet menn like mye oppmerksomhet som omvendt. Det var også overraskende at sjalu menn var så opptatt av attraktive menn.

Er du sjalu? Ta testen her: