BOT I SMÅGODTHYLLA: Rema 1000 har satt opp skilt på smågodthyllene i Oslo-området, hvor det trues med en slags bot på 20 kroner for de som tar smaksprøver. Jusstudent Preben Kolding mener Rema 1000 ikke har myndighet til å gjøre dette. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke / Privat
BOT I SMÅGODTHYLLA: Rema 1000 har satt opp skilt på smågodthyllene i Oslo-området, hvor det trues med en slags bot på 20 kroner for de som tar smaksprøver. Jusstudent Preben Kolding mener Rema 1000 ikke har myndighet til å gjøre dette. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke / PrivatVis mer

Reagerer på Rema 1000 sin smågodt-bot

- Du har ikke anledning til å ilegge 20-kronersbot til folk som tar smaksprøver fra smågodthyllene, Rema-Reitan!

KOMMENTAR: Hei Ole Robert. Jeg vet ikke om Rema 1000 og deres vekterfirma har delegert politimyndighet? Men jeg går ut ifra at dere ikke har det.

Av: Preben Kolding, jusstudent

Den 12. oktober kunne man lese på Dinside.no at flere av deres Rema 1000-butikker har innført bøter på 20 kroner til de kunder som tar seg smaksprøver fra smågodthyllene deres.

Bøtene har ifølge Kent Korsell, daglig leder i Vectrocon, vekterfirmaet som tar hånd om svinnkontrollen for dere, blitt betalt av flere kunder i kassen.

Det er forståelig at det er frustrerende for dere at kunder forsyner seg med varer uten å gjøre opp for seg, og jeg er klar over at det er å regne som mindre tyveri jamfør straffeloven § 323 første ledd.

STOR OPPMERKSOMHET: Saken til Dinside har blant annet blitt sitert i Sverige. Faksimile: Expressen.se
STOR OPPMERKSOMHET: Saken til Dinside har blant annet blitt sitert i Sverige. Faksimile: Expressen.se Vis mer

Det man i den opphevede straffeloven av 1902 kalte «naskeri».

Det er derimot slik i Norge at det kun er politiet, eller de med myndighet delegert av politiet, som kan utstede bøter. «Boten skal tilfalle staten når ikke annet er bestemt» jf. straffeloven § 53, tredje ledd.

Jeg forstår dette som et tilbud til kunden/«tyven», med mulighet til å gjøre opp for seg i form av et fastsatt beløp, nærmest som et «forenklet forelegg», som alternativ til å bli anmeldt.

Er så tilfelle, begår deres ansatte en langt mer straffbar handling enn den kunden som har tatt seg en mokkabønne i smågodthyllen deres.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En vekter eller kasserer har etter hva jeg vet ikke delegert politimyndighet.

Jeg forsvarer ikke tyveri som handling. Jeg synes allikevel det er på sin plass å anbefale dere å la denne praksis opphøre, før dere havner i trøbbel med lovens lange arm selv.

Å bøtelegge de som stjeler hos dere, er å benytte straffesanksjoner dere ikke har rett til.