Du bruker 20.000 i sommer

Men hvilket kort bruker du? Mange velger feil.

- Når du handler i utlandet lønner det seg å bruke kredittkort, ifølge forbrukerøkonom. Foto: Fotomontasje: Colourbox.com og Per Ervland/Aller Internett
- Når du handler i utlandet lønner det seg å bruke kredittkort, ifølge forbrukerøkonom. Foto: Fotomontasje: Colourbox.com og Per Ervland/Aller Internett Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke sikkert du ønsker å vite hvor mye penger som går med i feriesluket. For det er jo noe bankkortene og kredittkortene dine holder styr på...

Men kanskje det er greit å innse virkeligheten. For så mye penger bruker vi nemlig i ferien:

- Norske husstander vil i snitt bruke 20.000 kroner på sommerferien, forteller informasjonssjef Sigbjørn Larsen i Nets, i en pressemelding.

Det er kanskje enda mer overraskende at 83 prosent betaler ferien med bankkort, mens bare 17 prosent betaler sommerferien med kredittkort, ifølge en undersøkelse om nordmenns pengeforbruk i sommer.

Les mer: De dyreste brølerne du gjør i ferien

Din sommer

Hvor mye penger bruker du i sommer? (Avsluttet)
Jeg bruker nok mer enn 20.000(46%) 409
Jeg bruker mindre enn 20.000(31%) 275
Ingenting, jeg har ikke penger. (13%) 119
Jeg bruker rundt 20.0000(9%) 83
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Forsiktig med å dra kort i utlandet

- Når du handler i utlandet lønner det seg å bruke kredittkort, sier økonom i DnB Nor, Ellen Dokk Holm, til DinSide.no.

I utlandet er det ikke sikkert minibanker er installert med skimmingsutstyr, som i Norge. Det betyr at frekke svindlere kan ha installert kamera og kortkopieringsutstyr på minibanken, noe som gjør at du kan bli tappet for tusenlapper.

Les også: Her blir mange svindlet

Uansett hvilke forholdsregler du tar, kan du ikke sikre seg 100 prosent mot å bli svindlet. Det er flere fordeler ved å bruke kredittkort i utlandet, ifølge Dokk Holm.

For det første, bruker du bankkort og blir svindlet, vil pengene forsvinne fra din egen konto. Bruker du kredittkort får du en regning som du mest sannsynlig slipper å betale. Da vil du unngå mange unødvendige bekymringer.

Videre:

- Når du handler i utlandet lønner det seg å bruke kredittkort som i prinsippet gir deg et rentefritt lån i en viss periode, vanligvis med 45 dagers betalingsfrist. Den andre store forbrukerfordelen er at du kan sjekke at regningen virkelig er korrekt, sier Dokk Holm.

En annen grunn til at du bør bruke kredittkort har med reiseforsikring å gjøre.

Reiseforsikring via kredittkort

De fleste kredittkort har i dag reiseforsikring inkludert i årsprisen, så lenge du betaler hele eller over 50 prosent av reisens transport- eller overnattingskostnader med kredittkortet.

Her er alt du trenger å vite om reiseforsikring

Ta med flere kort

Dokk Holm minner til slutt om at du ikke bør reise på ferie med bare et kredittkort. Ha gjerne med et debetkort og et kredittkort, og ha kortene separat, i tilfelle det ene blir stjålet. Det er også lurt å ha med seg noen kontanter.

Men ikke ta ut penger på Gardermoen! Vent til du kommer frem!

I undersøkelsen om vårt pengeforbruk er det hovedsakelig husstander med årsinntekt på over 800.000 kroner som sier de vil betale sommerferien med kredittkort. 23 prosent betaler med ferien med kredittkort. Ikke overraskende sier denne gruppen at de vil bruke mest penger i ferien, i snitt 28.000 kroner (og mennene sier de vil bruke mer!)

Bare åtte prosent av husstander med inntekt under 400.000 kroner betaler med kredittkort. Hos disse betaler 92 prosent sommerferien med bankkort eller kontant.

Tallene fremgår av Nets reiselivsundersøkelse, der 1.000 nordmenn ble intervjuet om sine reiseplaner. Undersøkelsen er utført av Synovate.