Det kan være lurt å ta med euro i kontanter på ferien, men husk at det kan være begrensninger på hvor mye reiseforsikringen dekker ved tyveri.
Det kan være lurt å ta med euro i kontanter på ferien, men husk at det kan være begrensninger på hvor mye reiseforsikringen dekker ved tyveri. Vis mer

Du bør ta med euro i kontanter

Blir det bankkrise i Hellas eller Spania, kan du bli stående uten betalingsmuligheter.

Publisert
Sist oppdatert

Den pågående krisen i Europa kan ifølge makroøkonom i DNB Kyrre Aamland, føre til bankkrise i Hellas eller Spania. Da gjelder det å være forberedt, om du befinner deg i ett av disse landene som turist.

– Selv om vi ikke tror det blir bankkrise, er risikoen for en kollaps i banksystemene langt større enn tidligere år. Faren for en bankkrise i Spania er noe mindre enn i Hellas, men likevel reell. Derfor lønner det seg å ta ut kontanter i Norge, og ta med seg på ferien, sier Aamland til DinSide.

Kyrre Aamdal i DNB. Foto: DNB
Kyrre Aamdal i DNB. Foto: DNB Vis mer


Bankkort vil bli ubrukelige

En eventuell bankkrise i et av de populære ferielandene, vil nemlig føre til at bankene stenger. Dermed vil du ikke få tatt ut penger i minibankene, og vil kunne slite med å betale med kort.

– Skal man til et av disse landene, bør man ta med noe mer kontanter enn det man vanligvis har med på ferie, og til Hellas bør kontantbeholdningen være noe større enn for de som skal til Spania, sier Aamdal.

Han understreker at man selvsagt må ta i betraktning ulempene ved å reise på ferie med mye kontanter i lommeboken. Blant annet vil de fleste reiseforsikringer kun dekke tyveri av kontanter inntil et visst beløp.

– Vår forsikring har en beløpsgrense ved tyveri av kontanter på 3.000 kroner for enkeltpersoner og 6.000 kroner for en familie, forteller Emma Elisabeth Vennesland, informasjonsdirektør i Europeiske til DinSide.

Les også: Dette er Europas billigste ferieland

På egen risiko

Vennesland understreker at oppbevaring av mye kontanter på ferien, er på egen risiko.

– Derfor er det viktig å ta visse forholdsregler, sier hun til DinSide.

Tyveri av kontanter under utenlandsferier er nemlig et vedvarende problem, hvor nordmenn er utsatt.

– I utlandet er de kjent med at vi gjerne har med oss mye penger og verdisaker på ferie, sier hun til DinSide.

For å redusere risikoen for tyveri, bør man derfor bruke kredittkort, og begrense mengden kontanter du har med i lommeboka.

– Bruk hotellsafen til lagring av kontanter, eller lås pengene inn i kofferten. Og ta for all del ikke opp en hel seddelbunke ved betaling, understreker Vennesland.

Les også: Derfor blir alle kjøp du gjør i utlandet, registrert her

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer