Ikke la hvem som helst se hva som står på kortet ditt. Foto: COLOURBOX:COM
Ikke la hvem som helst se hva som står på kortet ditt. Foto: COLOURBOX:COM Vis mer

Du bør lære deg cvc-koden

De tre sifrene bak på kredittkortet ditt er gull verdt - også for svindlerne.

Publisert
Sist oppdatert

Når du handler på nett, eller gjør en betaling per telefon, kan du bli bedt om å gjengi kortopplysningene dine. Da må som regel utlevere både kortnummer, utløpsdato, navn på kortholder, og verifiseringskoden på kortet.

Verifiseringkoden, også kalt cvc-koden, er de tre siste sifrene bak på de aller fleste kredittkortene. Unntaket er American Express-kort, der verifiseringskoden er trykket på forsiden av kortet, og består av fire siffer.

Koden fungerer i mange tilfeller som en nøkkel til å fullføre en betaling. I prinsippet er det en forsikring om at kjøperen faktisk har kortet i sin besittelse. Det betyr også at du bør være forsiktig med hvem som får tilgang til koden din.

-Lær deg koden!

En av Storbritannias fremste datasikkerhetseksperter, Wendy Goucher, besøkte Norge tidligere i høst for å gi tips til hvordan en best mulig kan sikre seg mot kortsvindel. Rådet fra Goucher var enkelt og greit.

Verifiseringskoden er de tre siste sifrene i tallrekken du finner bak på kortet ditt. På noen få kort består koden av fire siffer, som er tykket på kortets fremside. Foto: colourbox.com
Verifiseringskoden er de tre siste sifrene i tallrekken du finner bak på kortet ditt. På noen få kort består koden av fire siffer, som er tykket på kortets fremside. Foto: colourbox.com Vis mer


- Lær deg cvc-koden utenat!, sa Goucher.

Hun fortalte at hun flere ganger har sett personer dra frem kredittkortet sitt, for så å ubevisst vise frem kortdetaljer til en hel verden av ukjente mennesker.

- Vet du egentlig hvem som sitter bak deg og følger med på hva du gjør?, spurte Goucher.

Hun sa at dersom du slipper å snu kortet for å se cvc-koden din, har du i alle fall gjort jobben en del vanskeligere for potensielle svindlere som er ute etter kortopplysningene dine.

Har du registrert kortet ditt i en nettbutikk, kan det hende du bare må oppgi cvc-koden din ved kjøp. Kan du koden, slik at du slipper å ta frem kortet, reduserer du risikoen for at noen tar opplysninger fra deg.

LES OGSÅ: Slik finner du ut om du er utsatt for svindel

Svindlet for 60.000 kroner

Det har vært flere eksempler på folk som ar blitt «cvc-svindlet». For en stund tilbake, ble en 23 år gammel svensk mann tiltalt for grovt bedrageri, etter å angivelig ha svindlet til seg varer for cirka 70.000 svenske kroner, ifølge den svenske avisen Expressen.

Mannen var ansatt i en McDonalds-restaurant i byen Karlstad, der han hadde brukt kortinformasjon fra kundene, til å handle varer fra forskjellige nettbutikker.

Mannen skal ha notert ned cvc-koden fra kundenes betalingskort. Resten av informasjonen han trengte, sto på kvitteringen, ifølge norske Forbrukerrådet.

SIKKER KORTBRUK

 • Skjerm PIN-koden ved bruk, og ikke la noen titte over skulderen din
 • Bruk chip der det er mulig
 • Avslå assistanse fra "gode hjelpere"
 • Kortet må oppbevares slik at kort og PIN-kode ikke blir gjort tilgjengelig for andre
 • Lær deg PIN-koden utenat, og oppgi den aldri til noen - heller ikke til banken eller politiet
 • Sjekk at totalbeløpet i betalingsterminalen stemmer
 • Hvis kortet blir borte, meld fra umiddelbart til Bankenes meldingstjeneste : 800 30 250 (fra Norge)

  +47 22 21 40 55 (fra utlandet)
 • Følg med på kontoen din og meld straks fra til banken hvis du oppdager unormale transaksjoner

 • Flere sikkerhetsløsninger

  Kortselskapene er veldig opptatt av å finne løsninger som skal gjøre det vanskeligere for uvedkommende å misbruke informasjonen på betalingskortene.

  Blant annet vil du i en rekke tilfeller bli spurt om passord fra nettbanken, når du betaler med kort på nett.

  Likevel bør du være forsiktig med hvordan du bruker kortet ditt, for flere ganger har vi sett at svindlerne finner løsninger som gjør at de finner veier rundt de sofistikerte systemene som skal hindre svindel.

  PIN er viktigst

  Cvc-koden er for all del viktig, men fortsatt er det pin-koden som er viktigst å holde skjult.

  Ikke skriv den ned eller gi noen andre tilgang til den. Skjul den med hånden når du taster de fire sifrene inn i minibankautomaten eller betalingsterminalen.

  Ingen har behov for å kjenne til koden din, ikke engang til egen bank. Husk at kortutsteder vil aldri spørre om den type informasjon.

  Dersom du skulle være så uheldig å bli utsatt for kortsvindel, vil det være banken som først og fremst skal dekke tapet. Men om du for eksempel har vært uaktsom med pin-koden din, kan det hende du ikke får refundert det tapte beløpet. Dette ifølge Finansnæringens Fellesorganisasjon.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer