Du bør jakte på den høyeste renta

Slik velger du riktig når du har litt ekstra å rutte med.

 Foto: All Over Press
Foto: All Over Press Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med unntak av sms-lån som har absurd høy rente er det stort sett kredittkortrenta som svir mest for norske forbrukere.

Har du både boliglån, forbrukslån og kredittkortgjeld er det viktig å prioritere nedbetaling i riktig rekkefølge. Det samme gjelder plassering av sparepenger.

VERKTØY: Her finner du billigste boliglån

Jakt etter den høyeste renta

Enten du skal betale ned gjeld eller plassere sparepenger, kan man forenklet si at du skal jakte etter den høyeste renta.

Har du gjeld, må du kvitte deg med den dyreste først.

Det betyr at det faktisk lønner seg å ta en måned eller to uten å betale avdrag på huslånet. Bruker du heller pengene til å kvitte deg med kredittkort- og forbruksgjelden, så blir totalsummen lavere.

Pass på kortet ditt! Nå er PIN-kodesnapperne aktive igjen

Så mye sparer du

Har du 50.000 kroner utestående på kredittkortet vil det grovt regnet koste deg 5.000 kroner i rente på et halvt år (20 prosent per år). Betaler du ned kredittkortgjelden og utsetter boliglånet i stedet, betaler du bare 950 kroner i rente på et halvt år (3,8 prosent årlig rente).

Forenklet regnestykke, vi har ikke tatt hensyn til renters rente.

Selv om det kan lønne seg å utsette et avdrag, er det viktig at man også kvitter seg med de dårlige vanene. Vi anbefaler ikke å bruke huset som kredittreserve på generelt grunnlag.

Studielånet er det siste du bør betale ned. Ikke bare har det som regel laveste rente i markedet, det er heller ikke knyttet til et panteobjekt, og ingen kan arve studiegjelden din hvis noe skulle skje deg.

Sparing for deg som har gjeld

Renta du får på sparekontoen i banken din, vil som regel være lavere enn du betaler på boliglånet ditt. Det er mer lønnsomt å betale ned ekstra på lånet, enn å ha en stor sum på sparekonto.

Har du boliglån, må du altså finne en spareform som har høyere forventet avkastning enn renta du betaler til banken.

Noen høyrentekontoene kan gi høyere rente en boliglånet, men de har uansett lite å stille opp med sammenlignet med fonds- og aksjesparing. Med et sparebeløp på 1.000 kroner i måneden de siste ti årene, ville du fått 100.000 mer i avkastning i aksjefond enn på en høyrentekonto.