Du blir syk av ferie

En hollandsk psykiater sier han har funnet ut hvorfor 3 prosent av befolkningen blir syke i løpet av den første helgen i ferien hvert år.

Professor Ad Vingerhoets sier folks immunforsvar blir svakere når stresset fra jobben avtar.

1128 menn og 765 kvinner fra Nederland deltok i den første undersøkelsen til professor Vingerhoets og kollegene hans. I en annen deltok 114 personen som mente de var ofre for “ferie-syken”.

- Resultatene var utrolige, sier professoren.

- 3,6 prosent av mennene ble syke den første helgen, og 3,2 prosent var syke den neste helgen. For kvinner var tallene 2,7 og 3,2 prosent.

- I gruppen med folk som ble syke var de fleste under 26 år. Begge gruppene utiklet de samme influensa-lignende symptomene.

- Dette har ingenting med helgestress å gjøre, sier Vingerhoets.

- De fleste som blir syke har masse ansvar på jobben, og vil gjøre alt perfekt. 26 er også alderen da folk gjennomgår store forandringer i livet - som for eksempel et ekteskap, den første jobben eller det første barnet.

De føler seg forpliktet til å være perfekte overalt. Siden de ikke har fått til å gjøre absolutt alt perfekt - har immunforsvaret blitt svekket.

De fleste slipper unna ferie-sykdommen etter den neste store forandringen, som å bytte jobb igjen eller få en ny innstilling til livet.

Mozon.no, 09.01.2003