Du betaler mest i Europa

Mens konkurransen spisser seg om samtaleprisene, setter monopolist Telenor opp abonnementsprisen.

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Lommeboken din har helt rett, abonnementsprisen du betaler til Telenor har gått opp etter innføringen av konkurranse på telemarkedet. Og det med Konkurransetilsynets velsignelse.

Økt abonnementspris

Siden telemarkedet ble åpnet for konkurranse i januar 1998, har Telenor økt abonnementsprisen 26 prosent. Og ISDN-avgiften er økt med hele 46 prosent! (Begge deler i følge Telia Norge.)

Sammenligner vi dagens priser fra Telenor med det prisene var i europa november 1998, troner Telenor øverst på prisstatistikken hav angår abonnementsavgift.

- Telenor har opplyst at en vanlig bruker betaler omtrent det samme i samlet telefonregning nå som før selskapet økte prisen på abonnementene. Dette er forsåvidt riktig, men det viser samtidig at norske forbrukere ikke har fått glede av økt konkurranse i telemarkedet, forteller direktør for privatmarked i Telia Norge, Nils Katla.

Naturlig monopol

Morten Berg fra Konkurransetilsynet forsvarer Telenors prisøkning på abonnement med at det er naturlig å ta mer fra det området som faktisk koster noe.

- Ved drift av telenettet er det meste av kostnadene faste og knyttet til infrastrukturen (selve nettet). De variable kostnadene ved at en person ringer via nettet er marginale. Derfor er det i følge samfunnsøkonomisk teori riktig av Telenor å foreta en rebalansering der man øker prisen for tjenester knyttet til faste kostnader og senker prisene knyttet til variable kostnader, sier Berg til DinSide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For dyr aksess

Telia klager over at dette er konkurransehindrende. De mener at med høye kostnader for å etablere alternative nett, er Telenors konkurrenter prisgitt monopolistens aksesspriser. Det vil si de prisene Telia, Tele2 og andre konkurrenter betaler for å benytte Telenors nett til sine kunder. Så lenge konkurrentene må leve på disse små marginene, vil det være vanskelig å gi Telenor ordentlig konkurranse. Spesielt når Telenor på sin side kan ta igjen det de taper i kunder og trafikk ved å sette opp abonnementsprisene.

Dyrest i Europa

Ifølge tall fra Telia og OECD er Telenor nå en av de aller dyreste på abonnement i Europa. Av tabellen ser du at alle de største EU-landene og våre nærmeste naboland er billigere enn oss.

En franskmann betaler 828 kroner mindre i året for telefonabonnementet sitt enn en nordmann. Også svenskene er langt billigere med 588 kroner i året, mens danskene ligger nærmere med 132 kroner mindre å betale i året.

Standard abonnementskostnader for telefon i Europa
LandNOK pr mnd
Norge162
Sveits156
Irland155
Danmark151
Finland147
Nederland146
Belgia145
Storbritannia136
Østerrike128
Tyskland113
Sverige113
Spania107
Italia102
Frankrike93
Tallene er hentet fra OECD Composite Residential Basket, november 1998. Oppdatert for nye priser fra Telenor 25.3.99. Kurs USD 7,59. Beregning av gjennomsnittlig årlig abonnementspris pluss 20 prosent av installasjonsavgift for standard abonnement. Kilde: Telia Norge AS