<strong><b>GEBYR:</strong></b> Bruk av kredittkort i Danmark fører til et ekstra gebyr. Foto: PER ERVLAND
GEBYR: Bruk av kredittkort i Danmark fører til et ekstra gebyr. Foto: PER ERVLAND Vis mer

Du betaler ekstra for kortbruken i Danmark

Ekstra gebyr når du bruker kredittkort.

Publisert
Sist oppdatert

I Danmark betaler du et ekstra gebyr i butikkene ved bruk av utenlandsk kredittkort.

- Du må regne med å bli ilagt en provisjon, såkalt surcharging, av butikken når du betaler med Visa-kort eller MasterCard. Dette gjelder uansett hvilken bank du er tilknyttet. Provisjonen skal spesifiseres på kvitteringen, sier Vidar Korsberg Dalsbø, kommunikasjonsrådgiver i DNB til Dinside.

3 prosent ved bruk av kredittkort

Ifølge Søren Winge, kommunikasjonssjef i Nets Danmark, gjelder gebyret kun ved bruk av kredittkort, og ikke om du bruker debetkort, for eksempel ved betaling med Bank Axept-chipen på kortet ditt.

Bakgrunnen for dette er at Danmark er det eneste landet som har en såkalt "splittmodel", som tillater gebyr for kredittkort men ikke for debetkort. I alle andre land er det enten lovlig på alle kort, som i Norge, eller forbudt, som i Sverige.

- Det er opp til butikken selv om de legger til gebyr på kreditkort, eller om det skal være gratis for kortholder. Gebyret skal ikke overstige utgiften som butikken har til kortutstederen, forteller Winge.

Dermed vil gebyret for bruk av internasjonale kredittkort i Danmark, inkludert norske kredittkort, ligge på 2,5 til 3 prosent, ifølge Winge.

Som Dinside har fortalt om tidligere, betaler butikker man handler i en avgift for hver betalingstransaksjon, som er mye høyere når kunden bruker kredittkort. Og det er altså en slik avgift du som kortbruker tar regningen for i Danmark.

Tar du ut penger i minibank i Danmark, blir du ikke ilagt dette gebyret.

- Da avhenger kostanden av hvilken bank du har i Norge og deres gebyrer, sier Winge.

Her bør du ta ut valuta

Å ta ut utenlandsk valuta i Norge forkant av ferien, kan koste deg dyrt om du velger en minibank som tilhører en annen bank.

Derimot bør du ta ut valuta i ferielandet, ifølge Agnes Bergo, daglig leder i Pengedoktoren.

- Generelt er det valutakursen som gjør at det så godt som alltid er billigere å ta ut valuta i utlandet. Det er dyrt for norske banker å holde en reserve av utenlandsk valuta. De får 0 prosent rente på valutakonti. Derfor vil du alltid få bedre kurser i en utenlandsk bank på landets valuta, enn om du skal kjøpe utenlandsk valuta i en norsk bank, uttalte Bergo til Dinside nylig.

Skal du ta ut penger i en utenlandsk minibank, kan det være smart å droppe kredittkortet, som i mange tilfeller gir deg rente fra første dag ved uttak av kontanter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer