Som drosjekunde har du rettigheter. Du trenger for eksempel ikke å velge den første bilen i køen. Foto: Kim Jansson
Som drosjekunde har du rettigheter. Du trenger for eksempel ikke å velge den første bilen i køen. Foto: Kim JanssonVis mer

Drosjekunder får det enklere

Nå blir det kontroll med taksametrene og prisopplysning på holdeplassene.

Det blir snart enklere å være drosjekunde. Forbrukerrådet har vært pådriver for at du som kunde skal ha mer kontroll over drosjevalget.

En forskrift om taksametre er vedtatt av Nærings- og Handelsdepartementet, og reglene trer i kraft 1. januar 2010. Senest 1. januar 2010 må alle taksametre oppfylle kravene og ha gyldig godkjenning.

Ifølge Forbrukerrådet blir det krav om plombering av sentrale komponenter i taksametrene, og dette skal bidra til å forhindre manipulering og dermed redusere muligheten for bedrageri. Installasjonen av taksametrene må dessuten kontrolleres av Justervesenet før taksametrene tas i bruk, og de skal årlig etterses av Justervesenet.

- Kontroll med taksametrene er viktig for å øke publikums tillit til bransjen. Til nå har det vært vanskelig for forbrukerne å oppdage evt. feil eller avvik, sier regionsjef Benedicte Bergseng Mælan i Forbrukerrådet.

Disse får ekstra billig taxi

Prisopplysninger på holdeplassene

Et annet viktig tiltak er å bedre prisinformasjonen ut til kunden.

- Vi har lenge tatt til orde for bedre prisopplysning på holdeplassene – og det på egne skilt. - Dette vil blant annet gjøre det lettere for forbrukerne å orientere seg om priser før de velger drosje, sier Bergseng Mælan.

Forbrukerrådet har også fått gjennom at kunden skal sikres en forståelig kvittering på papir.

De verste taxi-sjåførene - hør historiene

Velg den bilen du vil

I Norge har vi fritt taxivalg. Det betyr at man fritt kan velge den drosjen man vil ha - uavhengig av selskap eller hvor denne er i køen.

- De fleste sjekker jo prisen på flybilletten, i mange tilfeller kan det være mye å spare på å sjekke prisen på taxien også. Det har rådgiver Trond H. Nilsen i Forbrukerrådet tidligere uttalt til DinSide.

Se mer: Det er fritt taxivalg

Finn billigste taxi i Oslo

DinSide kan hjelpe deg som benytter deg av taxi i Oslo-området. Vi har utviklet en drosjekalkulator hvor du kan velge start- og endepunkt på kartet og finne ut hvilket av byens fem selskaper som er billigst på akkurat den strekningen.

>>>Prøv drosjekalkulatoren