Som drosjekunde har du rettigheter. Du trenger for eksempel ikke å velge den første bilen i køen. Foto: Kim Jansson
Som drosjekunde har du rettigheter. Du trenger for eksempel ikke å velge den første bilen i køen. Foto: Kim JanssonVis mer

Drosjekunder får det enklere

Nå blir det kontroll med taksametrene og prisopplysning på holdeplassene.

Det blir snart enklere å være drosjekunde. Forbrukerrådet har vært pådriver for at du som kunde skal ha mer kontroll over drosjevalget.

En forskrift om taksametre er vedtatt av Nærings- og Handelsdepartementet, og reglene trer i kraft 1. januar 2010. Senest 1. januar 2010 må alle taksametre oppfylle kravene og ha gyldig godkjenning.

Ifølge Forbrukerrådet blir det krav om plombering av sentrale komponenter i taksametrene, og dette skal bidra til å forhindre manipulering og dermed redusere muligheten for bedrageri. Installasjonen av taksametrene må dessuten kontrolleres av Justervesenet før taksametrene tas i bruk, og de skal årlig etterses av Justervesenet.

- Kontroll med taksametrene er viktig for å øke publikums tillit til bransjen. Til nå har det vært vanskelig for forbrukerne å oppdage evt. feil eller avvik, sier regionsjef Benedicte Bergseng Mælan i Forbrukerrådet.

Disse får ekstra billig taxi

Prisopplysninger på holdeplassene

Et annet viktig tiltak er å bedre prisinformasjonen ut til kunden.

- Vi har lenge tatt til orde for bedre prisopplysning på holdeplassene – og det på egne skilt. - Dette vil blant annet gjøre det lettere for forbrukerne å orientere seg om priser før de velger drosje, sier Bergseng Mælan.

Forbrukerrådet har også fått gjennom at kunden skal sikres en forståelig kvittering på papir.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De verste taxi-sjåførene - hør historiene

Velg den bilen du vil

I Norge har vi fritt taxivalg. Det betyr at man fritt kan velge den drosjen man vil ha - uavhengig av selskap eller hvor denne er i køen.

- De fleste sjekker jo prisen på flybilletten, i mange tilfeller kan det være mye å spare på å sjekke prisen på taxien også. Det har rådgiver Trond H. Nilsen i Forbrukerrådet tidligere uttalt til DinSide.

Se mer: Det er fritt taxivalg

Finn billigste taxi i Oslo

DinSide kan hjelpe deg som benytter deg av taxi i Oslo-området. Vi har utviklet en drosjekalkulator hvor du kan velge start- og endepunkt på kartet og finne ut hvilket av byens fem selskaper som er billigst på akkurat den strekningen.

>>>Prøv drosjekalkulatoren