Hunder kan også få lungekreft og pustebesvær av å være passive røykere (foto: Colourbox).
Hunder kan også få lungekreft og pustebesvær av å være passive røykere (foto: Colourbox).Vis mer

Dropper røyken for de firbeinte

Er du villig til å stumpe røyken for Fido eller Tussi sin skyld?

Mange er villige til å kutte røyken for spedbarns og barnas skyld. Og mange viser hensyn når det er andre ikke-røykende til stedet. Men hva når huset innehar firbeinte kjæledyr?

- De som ikke vil stumpe røyken for å redde egen helse, kan vurdere å droppe den for ikke å utsette kjæledeggene sine for de alvorlige konsekvensene av passiv røyking, sier amerikanske forskere.

En ny studie viser at noen faktisk er villig til å gjøre nettopp dét.

En av tre amerikanske røykere (28 prosent) sier at det bare å vite at røyking er dårlig for kjæledyrets helse vil få dem til å stumpe røyken. Rundt en av ti røykere ville også bedt andre røykere i hjemmet om å slutte.

- Det er ikke det at mennesker elsker kjæledyrene sine mer enn de elsker seg selv eller barna sine, men det er bare en ekstra motivasjonsfaktor for å hjelpe folk til å kutte røyken, forklarer studieleder Sharon Milberger ved Henry Ford Health System, som har gjort en studie på 3.300 dyreeiere i Michigan, USA.

Her er ti gode tips for røykeslutten

Kan gi kreft
På samme måte som passiv røyking kan være skadelig for oss mennesker, kan den også utgjøre en fare for hunder, katter og andre dyr. Andre studier indikerer at dyr som er passive røykere er mer utsatt for å få lungekreft og andre kreftformer, i tillegg til allergier, øye- og hudsykdommer samt pustebesvær.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke gjort tilsvarende undersøkelser i Norge. Og Karl Erik Lund, forskningsleder i Statens institutt for rusmiddelforsking (SIRUS), er noe overrasket over at en så høy andel sier at hensyn til dyrene vil motivere til røykeslutt, sammenlignet med effektene av myndighetsinitierte tiltak, som helseadvarsler, røykfrie serveringssteder og avgiftsøkninger.

- Forskjellen må vel forklares i det som kalles ’altruisme’ – at man er opptatt av andres ve og vel, utdyper Lund til DinSide Helse.

- Vi vet fra før at hensyn til barnas trivsel motiverer de aller fleste røykere til å vise hensyn, og også motiverer svangre mødre og nybakte foreldre til røykeslutt. Det må vel være noe av den samme mekanismen som er aktivert i forhold til kjæledyrene, forklarer han.

Her er femten andre gode grunner til hvorfor du bør kvitte deg med røyken

Studien er publisert i tidsskriftet Tobacco Control.