Dropper mammografi

Mange kvinner som har blitt friske fra brystkreft dropper å ta mammografiundersøkelser. En av årsakene kan være at de er redde for å få vite om spredning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kun én av tre kvinner som har blitt frisk fra brystkreft tar regelmessige mammografiundersøkelser i årene etter diagnosen ble stilt, skriver Health Day.

Disse kvinnene er flinke til å ta mammografiundersøkelser rett etter at de har fått diagnosen og mottatt behandling. Men med tiden dropper de etter hvert å ta undersøkelser, selv om de er i en høyrisikogruppe når det gjelder utviklingen av andre svulster.

Funnene overrasker Dr. Chyke A. Doubeni ved University of Massachusetts Medical School, som ledet studien.

- Andre studier viser at de som tidligere har hatt kreft er mer klar over at de er i en høyrisikogruppe. Dermed regner man med at de som har blitt friske fra brystkreft ville sørge for regelmessige mammografiundersøkelser, sier han.

Lise Høie, daglig leder ved Foreningen for brystkreftopererte, er også overrasket.

- Detter forbauser meg. Vi trodde at dette var en gruppe som møter opp, sier hun til Mozon.

Studien er publisert i tidsskriftet Cancer.

Få tar mammografi
I undersøkelsen ble 797 kvinner som hadde fått brystkreft i 1996 eller 1997 fulgt over en periode. Resultatene viser at av kvinnene over 55 år som tidligere hadde blitt behandlet for brystkreft, hadde 80 prosent tatt mammografiundersøkelse innen det første året etter behandlingen. Innen det femte året hadde kun 63 prosent gjennomført samme undersøkelse. Kun én av tre kvinner tok en årlig mammografiundersøkelse - som er det som anbefales.

Foreningen for brystkreftopererte ønsker mammografiscreening fra kvinner er 45 år gamle. I dag er det fra 50 år.

- Alderen for screening skal gå ned til 45 år. Men dersom for eksempel mor har hatt brystkreft anbefales det at datter undersøker seg eller begynner med mammografiundersøkelse 10 år før mor fikk kreft, sier Høie.

Kvinner som har hatt brystkreft i ett bryst har en tredobbelt risiko for å få kreft i det andre brystet, sammenliknet med kvinner som ikke har hatt brystkreft.

Årsaken til at kvinner nedprioriterer mammografiundersøkelser var ikke en del av undersøkelsen, men Doubeni og de andre forskerne har sine teorier.

Kvinner glemmer og slurver
Doubeni mistenker at grunnen til at flere kvinner slurver med mammografiundersøkelser er fordi de glemmer å sette opp nye timer.

I tillegg spiller fornektelse en stor rolle. Kvinnen orker ikke tanken på at hun kan bli rammet av brystkreft igjen.

Årsaken kan også basere seg på feilkommunikasjon mellom kvinnen og legene, da det ofte er flere leger involvert.

Og jo lenger kvinnen er kreftfri og jo mer normal hun føler seg, jo mer fjern vil tanken om kreft og brystkreftundersøkelser bli.

Ekspertene oppfordrer kvinner som tidligere har hatt brystkreft til å ta regelmessige mammografiundersøkelser.

- Jo før du oppdager at noe dukker opp igjen, jo større er sjansene for at du får en vellykket behandling i neste runde, sier Dr. Cheryl Perkins ved den amerikanske brystkreftforeningen.

Brystkreft er den hyppigste kreftformen blant kvinner i Norge og i den vestlige verden.

I følge Kreftforeningen får omlag 2700 kvinner årlig diagnosen brystkreft i Norge. Sykdommen kan også, i svært sjeldne tilfeller, ramme menn.

Slik undersøker du brystene dine selv

 

Mozon.no, 27.04.2006

 

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!