Mye såkalt "spam" er ofte det sikreste resultatet av å delta i nettkonkurranser. Foto: DinSide
Mye såkalt "spam" er ofte det sikreste resultatet av å delta i nettkonkurranser. Foto: DinSideVis mer

Dropp nettkonkurransene

I stedet for å vinne får du massevis med spam.

«Vinn en iPhone!», «Delta i spørreundersøkelsen og få en gave – helt gratis». Premien er dessverre ofte bare uønskede mail og tekstmeldinger i lang tid fremover.

Derfor advarer Forbrukerombudet mot nettkonkurransene, og det gjør vi også i DinSide. Ukentlig mottar vi e-poster fra lesere som er frustrerte eller føler seg lurt etter å ha deltatt i en nettkonkurranse.

Også på Facebook

På Facebook myldrer det av reklame for ulike undersøkelser og konkurranser. Forbrukerombudet har tidligere advart mot domene navn som Gratisbrevet.no, Forbruker-hjelpen.net, Fantastiskbillig.com, Pointshop.no og Aktuelletilbud.com, som det har vist seg at det er noen få danske selskaper som står bak.

>>> Slik sperrer du mobilabonnementet for SMS-tjenester

Ikke lov å sende spam

Det er faktisk ikke lov å sende ut reklame-e-post uten samtykke fra mottakeren, men utenlandske aktører følger ikke disse reglene. Også noen norske selskaper bryter loven.

Nei, dette er heller ikke sant. Ikke svar på slike henvendelser. Foto: DinSide.no
Nei, dette er heller ikke sant. Ikke svar på slike henvendelser. Foto: DinSide.no Vis mer


Det er også slik at informasjon om at forbrukeren samtykker til å motta e-post fra selskapet, gjerne er gjemt vekk i de generelle avtalevilkårene for tjenesten. Og har forbrukerne først havnet på en e-postliste hos et av disse selskapene, er det så godt som umulig å melde seg av, ifølge Forbrukerombudet

Se også: Ikke akkurat forbrukerhjelp

Hvem vinner?

Vi skal ikke påstå at det ikke er mulig å vinne noe i en nettkonkurranse, men hører du ofte om folk som vinner? Ofte er konkurransene bare svindel og bedrag uten noen form for premie i det hele tatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alt for ofte ender du i stedet opp med å starte en dyr mobiltjeneste som ikke gir deg annet enn utgifter.

Se bare her: – Dette er reinspikka svindel

"Alle vinner"!

Ja, "alle vinner!" var faktisk påstanden hos en nettavis som reklamerte for kunnskapskonkurranse.no.

53 spørsmål senere hadde deltakeren betalt 1.060 kroner, og måtte betale 500 kroner eller mer for å motta en premie på 50 kroner.

Hvis du har lyst på en problemfri hverdag er altså rådet klart:

Ligg unna lokkeannonser på Facebook, nettaviser og i andre aviser, samt blad-eller annonse-magasiner. Det sparer deg ganske enkelt for mye frustrasjon.