Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: ColourboxVis mer

- Dropp munn-til-munn

Dropp munn-til-munn-metoden dersom du prøver å redde noen med hjertestans, oppfordrer en ny studie. Bare dersom du er helt grønn, mener norske eksperter.

Tror du fortsatt at 15 brystkompresjoner og to innblåsninger er fasiten hvis du må trå til med førstehjelp? Da er du utdatert, for i fjor ble standarden nemlig 30 kompresjoner og to innblåsninger.

Og nå antyder ny japansk forskning at du bør glemme innblåsningene helt. Ved å konsentrere deg fullt og helt om brystkompresjonene, øker du nemlig den sykes sjanse til å overleve uten hjerneskade, mener forskerne.

Les også: SMS mot hjertestans:

Munn-til-munn stjeler tid
Studien ble publisert i tidsskriftet The Lancet, fredag denne uken. Ifølge forskerne stjeler munn-til-munn verdifull tid fra brystkompresjonene som sørger for at blodet sirkulerer til hjertet og hjernen.

Kjetil Sunde ved Ullevål universitetssykehus mener studien som omfatter 4000 japanere med bevitnet hjertestans, er både bra og viktig.

- Vi anbefaler likevel at man i utgangspunktet utfører både brystkompresjoner og munn-til-munn. Men hvis man ikke vet hvordan munn-til-munn skal utføres, er det best å bare gjøre hjertekompresjoner, sier Sunde, som er anestesilege og forsker på hjerte- og lungeredning.

Kunne du reddet noen med hjertestans? Lær livreddende førstehjelp her:

Viktig å pumpe blodet
Han forklarer at ved en plutselig hjertestans, vil kroppens oksygenlagre i lungene og blodet være tilstrekkelige for et par minutters forbruk. Det viktigste da er å få pumpet blodet rundt til hjernen og hjertet og det gjør man med gode brystkompresjoner.
- Men etter noen minutter må man også tilføre oksygen ved munn-til-munn-metoden. Hvis ikke blir oksygeninnholdet i blodet for lavt, og det er nok ikke gunstig, understreker Sunde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Undervisningsleder i Norsk Luftambulanse, Aage W. Karlsen, mener det er et større initiativ til å gjøre noe i Norge enn i mange andre land.

- Vi har gjennomført prosjekter med gjenoppliving i alle 7.-klasser i landet. Elevene har også hatt i oppdrag å lære det videre til familien, og hittil har 177.000 gjennomført treningen. Det er et veldig posititvt tegn og viser at interessen er stor, mener Karlsen.

Stadig flere kvinner i arbeidsfør alder dør av hjertesykdom:

Halvparten får hjelp
Ifølge Sunde er det store forskjeller mellom de ulike landene. I Norge får halvparten av hjertestanspasienter hjerte- og lungeredning av legfolk før ambulansen kommer, mens bare 10-15 prosent den type hjelp i USA.

- USA har en veldig lav andel av legfolk som utfører HLR. Amerikanske forskere har i mange år prøvd å overbevise folk om at det er bedre å gjøre noe enn ingenting, og anbefaler derfor å kutte ut munn-til-munn inntil mer trenet personell kommer til, forklarer Sunde.