Foto: Colourbox
Foto: ColourboxVis mer

Dropp kosepraten på jobb

Sjekk hvorfor småskravling ikke fører så mye godt med seg.

Klart det er trivelig å prate med dem du jobber med. Du har lov til å vise hvem du er, og det at dere deler personlige historier med hverandre bidrar til samholdet på arbeidplassen.

Men det finnes grenser for hva dere bør fortelle hverandre - og for hvor lenge dere skal sitte og sludre.

Les også: Vi er mer private på jobb

Bla-bla-bla...

«Huffameg, jeg hadde en aldeles skrekkelig start på dagen; ungene var grinete, Maja nektet å ta på seg strømpebuksa, Sebastian smurte sjokoladepålegg utover den nye blusen min, og på toppen av det hele begynner gubben å sutre over at..., bla-bla-bla»...

Og så er du igang, og kollegaen følger opp med historien om den gangen..., bla-bla-bla...

Skjønner du? Dette er ikke småprat, det er kakling. Og selv om sladder kan gjøre deg mer populær blant kollegene, higer etter all sannsynlighet opptil flere av medarbeiderne rundt dere etter å be dere klappe igjen skvaldregapet.

Vil du ha behagelig stemning på jobb - og en sunn balanse mellom jobb og privatliv, bør du droppe denslags løsprat.

Vei dine ord

Selvsagt har du lov til å fortelle om viktige ting i livet ditt, både gleder og sorger. Det er viktig at folk som jobber tett sammen vet hvor de har hverandre. At kona måtte støttes ut fra den fuktige festen i helgen er nok imidlertid de færreste på arbeidsplassen din interesserte i å høre om.

Den danske kommunikasjonstreneren Vibeke Arensbak lister i et intervju med arbeidslivsnettstedet Business opp fem snakkeregler du bør ha i bakhodet på jobben.

Her er temaene du bør unngå:

1. Pjatt

Vi viser til eksemplene i teksten ovenfor. Unngå å viderebringe alt som måtte fare gjennom hodet ditt til arbeidskollegene. Denne dagens irritasjonsmomenter og småhendelser i heimen er heller ikke blant emnene som hører hjemme på jobb. Selv om en og annen anekdote kan være fornøyelig for andre, vil den konstante formidlingen av viderverdigheter for de fleste fortone seg som vedvarende støy.

Les også: Er du paranoid?

2. Politikk

Dette kan fort bli et betent tema, særlig dersom du har bastante politiske oppfatninger som kolliderer med andres. Ditt politiske syn kan også i stor grad komme til farge dine kollegers syn på deg, og kan overskygge arbeidsinnsatsen din. I valgperioder kan det være duket for konflikter. Unngå derfor å fronte dine politiske kampsaker på jobb, med mindre du er politiker, da.

Les også: Sjefen er klin kokos

3. Parforhold og sex

Ikke gå i detaljer om kjærlighetslivet ditt på jobb. Å utlevere deg selv på et så intimt område gjør deg sårbar. Kollegaen du betror deg til kan faktisk bli sjefen din en dag, og de færreste ønsker vel at sjefen skal gå rundt med så inngående kunnskap om privatlivet deres. Husk i tillegg at du ikke bare utleverer deg selv, men også dem du har sex og samliv med. Vil du at din kjærestes kolleger skal ha innsyn i sexlivet ditt?

Les her: Dette er en dårlig sjef
Test: Kan du bli sjef?

4. Privatøkonomi

Trå varsomt her. Enten du er kronisk blakk eller har penger i overflod er det garantert noen på arbeidsplassen i en annen situasjon. Det er lett å forulempe andre når det gjelder pengesnakk. Det er heller ikke noe godt karrieretrekk om de på jobben skulle sitte igjen med en oppfatning av at du ikke kan styre din egen privatøkonomi.

Les også: Få litt ekstra ut av jobben

5. Helse

Snakker du mye om sykdom, enten det er egen eller andres, risikerer du å støte andre. Du kjenner ikke sykdomshistorien til alle på jobb og folk nær dem. Detaljer om ulike sykdomsforløp og skader kan være følsomme emner for mange, kanskje har noen de er glad i gjennomgått akkurat dette. Temaet trenger ikke være tabu, men trø varsomt.